Джеръми Рубин е второкурсник, изучаващ компютърни науки и електротехника в Масачузетския технологичен институт, когато решава да даде на всеки първокурсник портфейл от биткойни на стойност 100 долара.

Седем месеца по-късно той притежава около половин милион долара, предоставени му от различни криптоентусиасти. И решава да изпълни обещанието си, като дарява биткойните на 3 108 студенти.

По онова време биткойнът все още не е чак толкова популярен и се търгува на ниво от около 336 долара за брой. Ако всички получатели на криптовалутите бяха запазили инвестицията си до днес, те щяха да бъдат с около 44 милиона долара по-богати.

Не всички обаче устояват на изкушението да се разделят с дигиталните валути, пише CNBC.

Изследователите, които проследяват развитието на проекта, казват, че една десета от участниците са "усвоили" криптовалутите още в първите две седмици. До края на експеримента през 2017 г. един от всеки четирима вече бил продал своя портфейл. След това съдбата на биткойните е неизвестна, тъй като екипът от учени спира да проследява трансакциите.

Ван Фу, който е един от получателите на безплатните биткойни, а днес е софтуерен инженер и съосновател на криптоплатформата Floating Point Group, все още се ядосва, че е профукал портфейла си основно за покупка на суши.

Като него постъпват и много други първокурсници.

Рубин решава да започне своя експеримент, след като му се налага да води съдебни битки по обвинение, че е създал "схема за инсталиране на зловреден софтуер на компютрите на потребителите". А всъщност, той създава механизма за добив на криптовалути Tidbit, който дори печели награда за най-добра иновация на хакатона Node Knockout.

В крайна сметка, Рубин успява да спечели делото и да изчисти името си, но въпреки това забелязва, че хората не са достатъчно информирани за потенциала на криптовалутите.

33-годишен бивш милионер отказва да продава своите доджкойниСъздадената на шега криптовалута отчита спад от 77% от май насам

Така през 2014 г. му хрумва и идеята за проекта с безплатните биткойни за студентите. За да участват, желаещите трябвало да попълнят кратък въпросник и да разгледат поредица от образователни материали.

Освен това те трябвало да създадат собствен виртуален портфейл, което по онова време не било лесна работа и обезкуражава доста от желаещите. В крайна сметка обаче, 70% от записалите се първокурсници успяват да покрият всички критерии и да се сдобият с безплатните биткойни.

Ван Фу пък е един от предприемчивите студенти, които започват да отварят криптопортфейли от името на своите колеги, срещу което взима скромна комисиона от техните криптовалути. Това обаче едва ли е утеха за него, тъй като той успява да похарчи целия си портфейл, плюс спечелените комисиони (днес той би струвал 14 000 долара), за две суши вечери.

Въпреки че много от участниците бързо профукват безплатните биткойни, те все пак получават шанса да участват на криптопазара в дългосрочен план, тъй като вече имат отворени портфейли. Някои от тях остават в индустрията за дълго.

Такъв е случаят със Сам Трабуко, който днес компанията за криптоинвестиции Alameda Research, която управлява активи на стойност над 1 милиард долара.

"Половината от моите познати, които участваха в проекта, го направиха просто за забавление. Аз също смятах биткойна за нещо готино, но не вярвах, че ще се превърне в бъдещето на финансите. Не знам дали проектът беше решаващият фактор, но ако тогава не се бях регистрирал и не си бях направил акаунт, не съм сигурен дали днес щях да се занимавам с това, което правя", казва Трабуко.

Няма точни данни какво се е случило с портфейлите на повечето участници, но има такива, които са ги задържали като дългосрочна инвестиция и днес вероятно са милионери.