Живеем във време, в което прекарваме по-голямата част от дните си потънали в столове - независимо дали работим, учим или релаксираме.

Може би някои от вас вече усещат дългосрочните ефекти от това положение, като скованост на мускулите или болки в гърба.

Заседяването оказва влияние върху здравето ни и трябва да го балансираме, като обръщаме внимание на правилната стойка.

Bright Side подбра няколко съвета, които ще ви помогнат да подобрите стойката си*.

Подходящ размер стол

Уверете се, че столът ви е подходящ, защото те не попадат в категорията „един размер за всички“. Подобно на обувките, трябва да се уверите, че столът е съвместим с вашите нужди и пропорции, защото от това зависят здравето и комфорта ви. Най -добрият вариант е да изплозвате регулируеми столове, така че да можете да променяте височината или ъгъла на облегалката, в зависимост от нуждите ви.

Има и две основни правила, които трябва да имате предвид при избора на ергономичен стол. Първото е да проверите дали седалката е поне с 2.5 см по-широка от бедрата ви от всяка страна, така че да имате достатъчно опора. Второ, проверете дали има поне 1 см между ръба на седалката и задната част на коленете. Меката седалка пък ще помогне да се предотврати компресия на бедрата и задните части.

Лумбална опора

Удобният стол трябва да има добра опора за гърба, което означава да е оформен по начин, който проследява естествената, S-образна извивка на тялото. Седалките, които не поддържат лумбалната област или кръста, могат да нанесат вреди на гръбначния стълб.

Столовете с функция за поддръжка на гърба обаче могат да бъдат скъпи и непрактични за компании с много служители. По-евтина алтернатива е да използвате навита кърпа или малка възглавница. Но имайте предвид размера, тъй като по голяма възглавница може да постави гръбнака ви в неудобно положение и да причини повече дискомфорт.

Прости стъпки за постигане на правилна стойка

След като сте избрали стола, следващото нещо, което трябва да имате предвид, е как правилно да седнете на него. Можете да започнете, като седнете в края на стола и се наклоните с шията и раменете, извити напред.

След това бавно изправете гръбнака, като издърпате главата и раменете назад, а долната част на гърба напред. Задръжте тази поза за няколко секунди, след това се облегнете на облегалката.

Дръжте краката си на пода

Кръстосаните крака могат да намалят притока на кръв и да причинят мускулни болки, така че експертите съветват да сте кздраво стъпили на земята. Те също така предлагат да обмислите употребата на подложка за крака, ако подметките ви не достигат пода.

Съобразете се с ъглите на сядане

Лактите и коленете в идеалния случай трябва да са огънати под ъгъл от 90°, докато бедрата могат да излязат малко над прав ъгъл. Екранът на компютъра трябва да се регулира на височината на очите, за да се избегне натоварване на врата. Клавиатурата трябва да бъде поставена на около 10 до 15 см от ръба на бюрото, така че китките и ръцете да имат място за почивка.

Избягвайте мускулната умора, като се изправяте от време на време

Дори и да сте намерили най-ергономичния стол, прекомерното седене може да доведе до здравословни проблеми и мускулни травми. За да избегнете това, опитайте се да се движите. Ако е възможно, правете поне едноминутни почивки на всеки 30 минути. Можете също така да настроите аларма или таймер, който да ви напомня, че трябва да станете за малко от стола си.

Какво е Синдром на мъртвия задник и страдате ли от него?Ако преброите часовете, които прекарвате седнали, ще разберете, че са много повече, отколкото предполагате

Правете упражнения, които биха могли да ви помогнат да балансирате стойката си

„Плъзгане по стената“ е просто упражнение, което облекчава стягането във врата и раменете. Застанете с гръб към стената с леко свити колене и изпънати ръце над главата.

Дръжте гърба, лактите, раменете и гръбнака притиснати към стената, докато плъзгате ръцете си надолу, докато стигнат до нивото на раменете. След това повдигнете ръцете си нагоре и повторете това 10-12 пъти.

Има и някои йога пози, като например гомухасана, или поза на кравата, които облекчават стягането на мускулите. Гомухасана включва огъване на ръцете към гърба, докато не успеете да хванете пръстите си. При вирасана пък седите на пети, като държите гърдите и торса изправени. Тази поза ви помага да се придържате към по-добра стойка, когато се върнете на стола.

* Моля, имайте предвид, че тази статия е само с информационни цели. За медицински съвет се обърнете към вашия лекар.