Азиатските акции стартираха седмицата с повишения, а доларът се търгува недалеч от двуседмични дъна, след като в речта си в петък председателят на Федералния резерв на САЩ Джеръм Пауъл беше по-сдържан, отколкото някои инвеститори очакваха.

Същевременно, цените на петрола се повишиха, след като енергийни компании временно спряха производството си заради урагана Айда, който достигна до южното крайбрежие на САЩ.

Японският Nikkei бележи повишение от 0.9% в началото на сесията, докато азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нараства с 0.32%.

Австралийският основен индекс бележи ръст от 0.39%, а южнокорейският Kospi нараства с 0.54%.

Е-mini фючърсите на щатския индекс S&P 500 остават почти без промяна.

Инвеститорите изчакваха, за да видят дали Пауъл, който говори на симпозиум в Джаксън Хол, Уайоминг, ще даде по-ясни индикации относно неговите възгледи за ограничаването на изкупуваните от централната банка на САЩ активи или вдигането на лихвите с цел начало на изтеглянето на паричните стимули.

Той обаче не даде индикации ограничаването на изкупуваните активи, заявявайки, че би могло да е "тази година", вследствие на което S&P 500 и Nasdaq приключиха миналата седмица на нови рекордни нива.

Как се представят новите компании на борсата ни?Пазарът за растеж на МСП beam е специален пазар, организиран от Българска фондова борса (БФБ), който дава възможност за финансиране на дейността на малките и средни компании в България

Следващото голямо събитие в календара на трейдърите са данните за неселскостопанската заетост, които ще излязат в петък. Пауъл загатна, че подобрение на състоянието на пазара на труда е една от основните предпоставки за предприемане на действия.

Липсата на график за ограничаване на стимулите доведе до поевтиняване на щатските държавни облигации и на долара, като спадът продължава и днес в азиатската сесия.

Доходността по щатските 10-годишни държавни облигации беше на ниво от 1.3054% днес, след като в петък затвори на 1.312%, а доларовият индекс се търгува близо до двуседмично дъно.

В същото време инвееститорите в Китай ще следят данните тази седмица, за да видят дали предстои ускоряване на облекчението на паричната политика, информира Ройтерс.

Петролът също ще бъде на фокус, след като енергийните компании спряха производство в размер на 1.74 млн. барела на ден в Мексиканския залив в САЩ, преди ураганът от четвърта степен Айда да удари щата Луизиана.

Щатският лек суров петрол поскъпна с 0.86%, до 69.34 долара за барел. Цената на брента се повиши с 1.25%, до 73.38 долара за барел.

Златото поевтинява леко, като спот цената на метала отстъпва с 0.07%, до 1 817.78 долара за тройунция.