Холандският културен център Амстердам привлича милиони туристи със своите канали, автентичната архитектура, музеите, но също и с многобройните магазини за марихуана, известни като "кофишопове" (от англ. coffeeshop, или магазин за кафе), както и със свободните регулации върху проституцията.

Амстердам често е наричан "град на греховете", но след избухването на пандемията от COVID-19 той вече не е същият. Туристопотокът рязко се понижи, в сравнение с предходните години.

Много от местните жители, всъщност, са щастливи, че най-после могат да се разхождат по-свободно из града, без да се провират между тълпите от туристи, но бизнесите, които разчитат на туризма, имат основателни поводи за притеснение, пише CNBC.

Сред тях са и кофишоповете, в които продуктите със съдържание на канабис могат да се купуват съвсем свободно. Или поне до момента. Защото освен проблемите, свързани с пандемията, те са заплашени от затягане на регулациите върху продажбата на марихуана от страна на местните власти.

Туристическият сектор в Нидерландия все още се намира далеч под предкризисните си нива. През второто тримесечие на 2021 г. оборотът в хотелиерския и ресторантьорския сектор в страната бележи ръст от 52.6% спрямо същия период на 2020 г., но остава с 35% под равнището от второто тримесечие на 2019 г.

Магазините за марихуана в Амстердам пострадаха сериозно след избухването на пандемията. През пролетта на миналата година, в първите седмици на локдауна, те бяха затворени с постановление на правителството, но пред тях се образуваха опашки от клиенти, които искаха да се "запасят" за карантината.

Това предизвика опасения, че търговията с марихуана може отново да се върне "на улицата" и да попадне в сивия сектор, което накара правителството да смекчи ограниченията и да остави легалните магазини отворени, макар и с ограничен капацитет и намалено работно време.

В Япония джойнтът е забранен. Но не и за пенсионните фондовеФинансовите отчети на Японския държавен пенсионен инвестиционен фонд GPIF показват, че институцията притежава портфейл от акции на стойност 80 млн. долара в поне три компании, занимаващи се с производство на продукти от марихуана

Освен това до лятото на тази година чуждестранните посетители като цяло липсваха заради ограниченията на трансграничния трафик. Някои от тях все още са валидни за страните, в които разпространението на COVID-19 все още е високо.

Междувременно, кметът на Амстердам Фемке Халесма смята, че градът трябва да развива приоритетно културните и историческите си дестинации, а не греховните забавления, като марихуаната и проституцията.

Тя предложи т. нар. квартал на "червените фенери", където е съсредоточен бизнесът на компаньонките, да бъде преместен в специален "еротичен комплекс" извън централните части на града, а достъпът на чуждестранните туристи до кофишоповете да бъде ограничен.

Естествено, собствениците на тези заведения и търговски обекти не приемат идеите ѝ с въодушевление.

"Според мен общата представа за посетителите на нашите обекти като цяло е грешна и е пълна с предрасъдъци. Всеки, който идва в Амстердам, би желал да посети някои кофишоп, дори и само да изпие едно кафе. При нас не идват само подпийнали младежи от Англия, а всякакъв тип хора.

През последните 10 години културата се промени много и вече можете да видите всякакви хора - от 20- до 70-годишна възраст. Някои от тях идват в костюми от офисите си, за да си починат за половин час след работа", казва един от мениджърите на веригата Green House, която държи няколко заведения в центъра на Амстердам.