Централната банка на Китай възобнови острата си реторика срещу биткойна днес, като обяви всички дейности с дигитални валути за незаконни и обеща да предприеме мерки срещу пазара.

“Финансовите институции и небанковите институции за разплащания не могат да предлагат услуги за дейности и операции, свързани с виртуални валути,” заявиха от Централната банка на Китай на уебсайта си днес.

Чуждестранните криптоборси, които предлагат услуги в континентален Китай, също са незаконни според банката.

Брат и сестра печелят по над $30 000 на месец от копаене на криптовалутиЧетиринадесетгодишният Ишаан Такур и неговата сестра - 9-годишната Ааня, прекарват лятото си в изграждането на доходоносен бизнес по копаене на криптовалути

“Услугите, които посредством интернет чуждестранните борси за виртуални валути предлагат на местни граждани, също се считат за незаконни финансови дейности,” казват от банката, според превод на CNBC.

Цената на биткойна се понижи с около 2.5% след излизането на новината, като за последно най-популярната криптовалута се търгуваше на ниво от 42 913 долара.

Това не е първият случай, в който Китай втърдява тона срещу криптовалутите. По-рано през годината Пекин обяви мерки срещу копаенето на криптовалути - енергоемък процес, който удостоверява трансакциите и създава нови единици от криптовалутите.