Има места по света, които могат да ви донесат усещане за магия и опиянение, дори без да прибягвате до някакви вещества.

Добре дошли в странната вселена от халюцинаторни лабиринти, фантасмагорични апартаменти, цветни калейдоскопи, произведения на изкуството, предизвикващи съзнанието, хипнотизиращи светлинни ефекти.

Някои от тези места могат да изкривят мисълта, други притежават качествата, които лесно могат да накарат един разумен човек да мисли по-различно. Всички те са странни и вълнуващи.

Некa ви заведем на диво и вълнуващо пътешествие до най-психоделичните дестинации в света.

Безкрайният огледален лабиринт на Магован

КЪДЕ: Сан Франциско, Калифорния

Какво по-добро психоделично изживяване има от това да се изгубиш в безкраен лабиринт, променящ цвета си? Можете да направите точно това в града, който беше домакин на Лятото на любовта през 1967 г. в непретенциозна сграда на пристанището на залива Сан Франциско 39.

Създаден от завършилия психология в Йейл Чарлз Магоуан, въпросният лабиринт е атракция от 2000 квадратни метра, която може да се похвали със 77 огледала и гарантирано ще ви накара да се почувствате като след опиат.

Ще се изгубите в лабиринта от отражения на фона на саундтрак от 80-те, придружен от лъскави неонови светлини. Страхотно занимание както за кисело-носталгични възрастни, така и за търсещи забавление деца.

Рандиленд

КЪДЕ: Питсбърг, Пенсилвания

С експлозия от цветове, разположени сред строгите исторически редови къщи, инициативата за изкуство е психоделична гледка, която трябва да се види. Този ярък музей е създаден от Ранди Гилсън, местен художник, който отговаря за съживяването на парковете и пространствата на кварталните общности, използвайки изкуство, фънки стенописи и ретро мебели.

Влезте в този странен дом, превърнат в музей, за да намерите хаотичен поток от художествени мисли на всеки ъгъл на къщата, градината и интериора. През годините Рандиленд се превърна в едно от любимите места в Instagram на местните жители и туристите, които бяха привлечени от положителната си енергия и психоделична привлекателност.

Дом на културата

КЪДЕ: Вашингтон, окръг Колумбия

Домът на културата на Вашингтон дава усещане за отделени светове. Истинско бижу на иначе сивкавия югозападен квартал, тази институция е център за обществени изкуства, разположен в сграда на бивша баптистката църква на приятелството.

И да, днес е боядисана в ярки цветове, изглеждащи напълно чужди за околностите. Огромната психоделична стенопис е направена от базирания в Атланта художник HENSE за откриването на сегашното въплъщение на сградата като многофункционално място за изкуство, което обслужва общността.

Библиотека Мигел Лердо де Техада

КЪДЕ: Мексико Сити, Мексико

Разположена в сърцето на Историческия център на град Мексико, Biblioteca Miguel Lerdo de Tejada е типична библиотека, която заема красива сграда от 18-ти век. Влезте вътре и ще бъдете изумени да откриете гигантски психеделични стенописи, които са завзели стените на институцията, обхващащи над 2000 квадратни метра.

Това монументално произведение на изкуството е велик опус на руско-мексиканския художник Влади, наречен La Revolución y Los Elementos (Революцията и елементите).

Electric Ladyland: Музеят на флуоресцентното изкуство

КЪДЕ: Амстердам, Холандия

Център за изкуства Jheronimus Bosch

КЪДЕ: Холандия

Фрийтаун Кристияния

КЪДЕ: Копенхаген, Дания