Устойчивостта става все по-актуална тема, дори когато говорим за ваканция.

Все повече компании осъзнават това и разработват нови екологични проекти.

Поредният е плаващ еко-хотел, който генерира собствена електроенергия. Как работи и къде се намира?

Представете си почивка в хотел, който е достатъчно устойчив, за да генерира собствено електричество. Не чрез слънчева система, а чрез нейното движение - защото хотелът, в който се настанявате…. се върти. Това, което звучи като визия от далечното бъдеще, всъщност трябва скоро да се превърне в реалност в еко плаващ хотел.

Изключителният еко хотел е проектиран от екип от Hayri Atak Architectural Design Studio (HAADS). Идеята е да се построи сграда с минимални загуби на енергия и без отпадъци.

В продължение на шест месеца архитектите са работили с инженери по корабостроене, за да разберат как може да се изпълни конструкцията. Резултатът: устойчив хотел, който се върти около себе си.


Хотелът трябва да се намира в средата на морето и да генерира електричество за собствени нужди на принципа на ротацията. Той променя позицията си според водното течение, а контролът се осъществява чрез компютърна система, витла и стоманени кормила.

Пълното завъртане трябва да отнеме около 24 часа. В допълнение към производството на електроенергия, в концепцията е залегнало пречистване на дъждовна вода.

Плаващият хотел е разположен на общо 35 000 квадратни метра. В момента е планиран като 5-звезден, като ще разполага с общо 152 стаи, открити басейни, СПА център, фитнес студио и собствено игрище за мини голф. Освен това ще има собствена площадка за хеликоптер и док за яхти.

Засега не е ясно кога хотелът ще отвори врати. Според архитектите в момента се извършват проучвания. Освен това на дневен ред стои и въпросът дали може да бъде преместен на брега в случай на техническа повреда. Въпреки това вече е ясно къде ще бъде построен.

В момента се планира за Катар, но архитектите подчертават, че не е задължително да стои на едно място. Тъй като това е плаваща конструкция, той може да сменя местоположението си. Всичко, което е необходимо, е източникът на електричество да е достатъчен за преместването му. Така че не може да се изключи хотелът някога да се озове и около нас.