Британският Кралски монетен двор обяви, че планира да построи завод в Уелс, който може да извлича стотици килограми злато и други скъпоценни метали от електронни отпадъци, като мобилни телефони и лаптопи.

Златото и среброто са силно проводими и малки количества от тях и от други метали се вграждат в платки и други хардуерни продукти.

По-голямата част от тези метали никога не се извличат обратно, като изхвърлената електроника често се изпраща на сметища или се изгаря.

Монетният двор, който е на повече от 1 100 години, обяви, че си партнира с канадската стартъп компания Excir, която е разработила химически решения за извличането на метали от платки.

В Нова Зеландия микроби извличат злато от електронни отпадъциНякои компании прибягват до химията, за да разработят решение за рециклирането на стари устройства, като мобилни телефони, докато в същото време извличат стойност от този процес


"Технологията може избирателно да извлича скъпоценни метали с висока степен на чистота," казва пред Ройтерс Шон Милард, който отговаря за растежа в монетния двор.

Той също така заяви, че монетният двор в момента използва процеса в малки мащаби, докато проектира завод, "който се очаква да обработва стотици тонове електронни отпадъци годишни, извличайки стотици килограми скъпоценни метали ".

Заводът би трябвало да заработи "в следващите няколко години", според Милард, който отказа да съобщи стойността на инвестицията.

Килограм злато струва около 55 000 долара по настоящите цени.