Много малко хора се самоопределят като представители на горната прослойка на средната класа - или богати, дори доходите или личното им състояние да ги поставят в тази категория.

Само 1% от американците се считат за представители на горната класа, според проучване от 2015 г. на института Pew, а едва 6% от тези, които печелят по 100 000 долара или повече, казват, че попадат в тази категория.

Според повечето определения на икономисти тази група е много по-голяма. Един от начините, по които Brookings Institution определя “средна класа” - хората в графата между 20-те и 80-те процента по доходи, означава, че 20% от американските домакинства се считат за горна класа.

И в тези 20% има значително разграничаване между богати, супербогати и заможни.

Доходите и дори личното състояние не са това, което прави някого “богат,” казват експерти. Това важи особено, когато става въпрос за разграничаването между горната прослойка на средната класа, богатите и наистина богатите, казва пред CNBC Сюзън Брадли, сертифициран финансов консултант и основател на Sudden Money Institute.

“Богатството за мен е много по-голямо и задълбочено изживяване,” казва тя. “А много хора с пари не са богати.”

Ето какво означава да бъдеш богат в САЩ - според сертифициран финансов консултант, политолог и социален психолог.

Защо част от най-богатите хора в света се местят да живеят в Дубай?А след като милионери и милиардери се местят в Дубай заедно със семействата и служителите си, голяма е вероятността те да останат там за дълго

Независимо дали се квалифицирате или се чувствате като богат, това може да зависи от това къде живеете, казва Брадли. ”‘Да си богат’ означава да имаш много повече от всички около себе си,” казва той.

В малък град това може да означава, че печелите по 100 000 долара на година. В същото време в метрополис с по-високи разходи за живот постигането на този статут може да означава, че трябва да печелите по 1 млн. долара на година.

Да сте богати означава, че вашите пари са ви купили “емоционално усещане за безопасност,” казва тя, и вашето благосъстояние като цяло е сигурно: “Усещането, че ‘каквото и да стане, ще бъдем ок. Без значение от всичко останало, ще се справим. Разполагаме с ресурсите.’”

Ако сте богати, това усещане за сигурност може да се разсее в зависимост от това колко печелите в дадена година или в какво състояние е имотният пазар. Да бъдеш богат означава, че повече от вашата психическа енергия е фокусирана върху това да печелите пари, казва тя. Богатият човек изкарва повече от човека от средната класа. Той обаче няма да разполага с достатъчно активи, за да може доходите му да са без значение.

За богатите печеленето на пари е само една част от това, което определя тяхното качество на живот.

Богатите хора често приветстват ‘американската мечта’

Богатите хора е по-вероятно да имат нагласата, че усърдната работа се отплаща и че богатството им е резултат от техните усилия, казва Бенджамин Нюман, преподавател по политически науки в Университета на Калифорния, Ривърсайд.

“Богатите е по-вероятно да осмислят богатството си по начин, който приема американската мечта,” казва той. “Това помага за облекчаване на вината“.

Това важи особено за богати хора, които живеят с хора, които разполагат с много по-малко от тях, сочи проучване на Нюман. В страна с изключително голямо неравенство по отношение на доходите, американците с ниски доходи са по-малко склонни да вярват в меритокрацията, докато тези с високи доходи е по-вероятно да вярват в нея.

“Неприятно е да виждаш богатството рамо до рамо с бедността,” казва Нюман. По тази причина богатите оправдават своя класов статус, като казват, че всеки човек може да го постигне, ако работи достатъчно усърдно.

Често богатите са способни да запазят светогледа си, защото могат да проектират средата около себе си, казва социалният психолог Майкъл Краус, преподавател по организационно поведение в Йейлския университет, който изучава неравенството.

Краус казва, че богатият човек може да си мисли: “Не трябва да се поставям в ситуация, в която да гледам как хора страдат. Мога да се отделя от хората, като отида на почивка или пътувам до космоса.”

Това се нарича “солипсизъм,” обяснява той. “Единственият разум, който съществува, е моят,” казва той. “Можете да създадете свят около себе си, в който единственото важно нещо сте вие и е по-лесно да го направите, когато сте богати. Когато сте богати, пък бивате възнаградени за това, защото хората са въодушевени от това, което правите.”

Разграничаването може да причини липсата на съпричастност, според проучването на Краус. Например, технологични титани, като Марк Закърбърг или Джеф Безос, могат да демонстрират “дълбока липса на съпричастност”, защото имат способността да се изолират от всеки, който е негативно засегнат от техните продукти.

“За да натрупате богатство на такова ниво, трябва до известна степен да сте се изключили от условията, с които другите човешки същества се сблъскват,” казва Краус.