Люксембург ще разреши отглеждането на канабис в малки количества за лична употреба. Това ще стане като част от законодателни предложения на правителството за борба с престъпленията, свързани с наркотици, предаде ДПА.

Проектът предвижда да бъде позволено отглеждането на до четири растения марихуана вкъщи и на едно домакинство в Люксембруг. Хората ще имат право да притежават и купуват до три грама канабис.

Глобите ще бъдат намалени, като ще варират от 25 до 500 евро, при между 251 и 2500 евро сега, съобщи БТА.

Притежанието и употребата на марихуана на обществени места обаче ще остане забранена. Освен това полицейското присъствие ще бъде засилено, полицаите ще бъдат снабдени с камери за тяло и е планирана училищна стратегия за превенция на употребата на наркотици.

Милиардерът, който смята, че марихуаната трябва да е законнаВ зависимост от това кой ще попитате Чарлз Кох е индустриален титан, сив политически кардинал или Марк Аврелий на либертарианското движение. Скоро обаче Кох може да стане известен като милиардерът, който убеждава противниците на марихуаната в републиканската и демократическата партия да я легализират на федерално ниво в САЩ

Управляващата в Люксембург коалиция от известно време възприе идеята за узаконяване на отглеждането, продажбата и консумацията на канабис за лични нужди.

Според базирания в Лисабон Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании по този начин Великото херцогство ще стане първата държава, въвела подобен режим в Европа.

Осъществяването на тези намерения в Люксембург се отложи, а като една от причините за това правителството изтъкна избухналата пандемия от новия коронавирус.