Китай прие закон в сферата на образованието, който има за цел да намали напрежението, вследствие на прекомерните домашни задания и интензивните уроци след училище, информира BBC, позовавайки се на държавни медии в страната.

Родителите бяха помолени да направят така, че децата им да разполагат с разумно време за почивка и спорт и да не прекарват прекалено много време онлайн.

През август Китай забрани писмените изпити за 6 и 7-годишни.

Тогава властите предупредиха, че физическото и психическото здраве на учениците се уврежда.

През последната година страната също така въведе редица мерки, насочени към ограничаване на "пристрастеността" на децата към интерент и популярната култура.

Най-новите мерки бяха приети вчера от Постоянната комисия в парламента на Китай.

Пълните подробности от решението все още не са оповестени, но според медийни публикации те насърчават родителите да наблягат на морала, интелектуалното развитие и социалните навици на своите деца.

Китай забрани на частните учители да преподават онлайнМерките на китайските власти срещу частните уроци в страната продължават

Местните власти ще бъдат отговорни за прилагането на новите правила, като например осигуряват финансиране за "обогатяващи извънкласни дейности".

Законът бе посрещнат разнопосочно в социалната мрежа Weibo, като някои потребители приветстват желанието за полагането на добри родителски грижи, а други се питат дали местните власти или самите родите ще биха се справили със задачата.

"Аз работят от 9 сутринта до 9 вечерта, шест дена в седмицата и като се прибера вкъщи вечер трябва да се занимавам с образованието в семейството?" пита потребител на Weibo, цитиран от South China Morning Post.

"Не можете да експлоатирате работниците и да искате от тях да имат деца."

През юли Пекин лиши компаниите за частно обучение в страната от правото реализират печалби от уроци по основни предмети.

Държавните насоки също така ограничиха чуждите инвестиции в индустрията нанесоха поражения на сектора на частното образование, който преди това се оценяваше на около 120 млрд. долара.

Тогава този ход бе счетен като опит на властите да облекчат финансовия натиск от отглеждането на деца, след като Китай отчете рекордно ниска раждаемост.

Неравенството по отношение на образованието също е проблем – по-заможните родители са готови да харчат хиляди, за да запишат децата си в най-добрите училища.