Екоактивисти се покатериха по фасадата на една от правителствените сгради в Лондон с искания Великобритания да приеме национална стратегия за преминаване към вегански хранителен режим, съобщава Metro.

Обект на акцията е била сградата на британското Министерство по околната среда, храните и селските региони в Уестминстър. В нея има и отдели на вътрешното министерство.

По-рано от организацията Animal Rebellion заявиха в Twitter, че ще предприемат действия, с които да принудят правителството да прекрати субсидиите за месопроизводителите и да започне да насърчава хранителния режим, базиран на растителни съставки.

Според представителите на групата производството на месо и млечни продукти е един от основните генератори на въглеродни емисии и причинява 90% от изсичането на горите в Амазония.

Протестиращите се изкачиха по фасадата на министерството тази сутрин, където разпънаха хамаци и транспаранти. Те заявиха, че ще останат там, докато премиерът Борис Джонсън не поеме ангажимент да спре плащанията от бюджета за животновъдите.

Те очакват от него да призове и останалите световни лидери да направят същото по време на срещата на ООН за климата в Глазгоу, която започва следващата седмица.

"Британското правителство заявява, че е световен лидер в борбата с климатичните промени, но в същото време продължава да субсидира неустойчивата и губеща месна и млечна индустрия, която емитира непропорционално големи количества парникови газове.

Това лицемерие трябва да спре. Трябва да спрем да субсидираме производството на месо и да преминем към растителна диета на национално ниво", казва един от говорителите на Animal Rebellion Бел Джейкъбс.

От организацията твърдят, че всяка година за субсидии на животновъдите във Великобритания се харчат по 1.5 милиарда паунда (около 1.8 милиарда евро). Сумата представлява около половината от всички земеделски субсидии и надвишава десетократно бюджета, отделен за засаждане на нови дървета, посочват още екозащитниците.