Столичният общински съвет прие на днешното си онлайн заседание доклад относно Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за организация на движението на територията на Столична община.

Докладът беte приет с 34 гласа "за", четири - "против" и 19 - "въздържали се". Промените влизат в сила от 1 декември тази година, съобщава БТА.

Промените в наредбата са свързани с реда и условията на предоставяне на паркоместа в режим "Служебен абонамент" и включват:

  • премахване на безплатния режим "Служебен абонамент";
  • ограничаване на ползването от юридически и физически лица, държавни, културни, общински и др. институции до пет паркоместа в режим "Служебен абонамент" за даден административен адрес;
  • въвеждане на удължен режим "Служебен абонамент" - валиден в часовия диапазон от 19.30 ч. до 23.30 ч. и разширен режим "Служебен абонамент" - валиден в събота и неделя, в часовия диапазон от 08.30 ч. до 19.30 часа.
  • Промените ще допринесат за увеличаване броя на ползваните паркоместа за почасово платено паркиране и локално платено паркиране за гражданите. Уеднаквяването на условията за ползване и ограничението на броя им ще ги редуцира с около 430 броя. Това означава, че паркоместата в режим "Служебен абонамент" ще намалеят с около 29 процента, се посочва в доклада.

    Промените в наредбата включват разширяване на зелена зона в кв. "Зона Б-19", район "Възраждане" и разширяване на синя зона за сметка на обхвата на зелена зона.

    Искат разширение и удължаване на работното време на платените зони в СофияДа бъде премахнат безплатният

    Промяната от зелена на синя зона няма да се отрази на вече заплатените винетни стикери за платено паркиране на живеещите в тези райони, се посочва в доклада.

    Увеличава се работното време на синя зона от понеделник до събота от 08.30 ч. до 20.00 часа.

    Въвежда се регламент за откриване на паркоместа за товаро-разтоварни дейности в зоните за почасово платено паркиране и в зоните с въведен ограничен достъп на МПС и ред и условия за ползването им от живущи и стопански субекти.

    В зоните с въведен ограничен достъп на МПС /пешеходни зони/ ще има места, които да се ползват до 30 минути при наличие на издаден пропуск и заплащане на цената за паркиране (50 ст. или 1 лв) от юридическите или физическите лица при всяко зареждане на стопанския обект, а от живущите при наличие на издаден пропуск - безплатно до 30 минути, два пъти дневно.

    Местата за товаро-разтоварни дейности в зоните за почасово платено паркиране ще бъдат запазени за извършване на тези дейности в рамките на работното време на съответната зона.