Първият парк SeaWorld без косатки върви към завършване, като снимки показват, че атракцията на Абу Даби се оформя на остров Яс.

Обявен като „следващото поколение тематични паркове за морски живот“, SeaWorld Abu Dhabi се очаква да отвори врати в Обединените арабски емирства през 2022 г., включвайки „най-големия и най-обширен морски аквариум“ в света и Изследователския и спасителен център Yas SeaWorld.

Снимка показва как огромният комплекс, който сега е над 65 процента завършен, излиза от пясъка, заобиколен от кранове и машини.

Междувременно, изображения рисуват картина на готовия парк, показвайки как влакче ще се обвие около екстериора на сградата, а огромен стъклен прозорец отпред ще предложи поглед към аквариума.

SeaWorld и подкрепяното от правителството на Абу Даби Miral Asset Management стоят зад проекта. Обхващайки 183 000 квадратни метра, тематичният парк ще се простира на пет нива. Той ще съдържа 25 милиона литра вода и ще приютява повече от 68 000 морски животни.

Различни видове морски обитатели ще живеят в условия, близки до естественото им местообитание, посочва Daily Mail, а посетителите ще имат възможността да ги наблюдават чрез съвременни технологии, потапящи ги във виртуални научни експедиции или дълбоководни гмуркания.

Разположен до аквариума, изследователският и спасителен център Yas SeaWorld обещава да бъде „първият специализиран център за морски изследвания, спасяване и рехабилитация в ОАЕ“. В него ще се предлагат образователни програми за ученици и туристически групи.

Първият европейски подводен ресторант вече работи (снимки)Under е не само първият подводен ресторант в Европа, но и е най-големият в света

Представители на SeaWorld и Miral за първи път обявиха плановете си за изграждането на SeaWorld Abu Dhabi в края на 2016 г. По това време главният изпълнителен директор на SeaWorld Джоел Манби каза, че решението за създаване на SeaWorld без косатки е „важна стъпка“ за компанията.

„Това ни дава шанс да препозиционираме новия SeaWorld от компания, която се занимава само с определени видове, към компания, която е фокусирана върху здравето на океана“, добави Манби. В исторически план косатките са символи на подобни аквариуми, но пленените същества се превърнаха във фокус на кампании срещу SeaWorld от активисти, защитаващи правата на животните.

SeaWorld прекрати своята програма за отглеждане на косатки през март 2016 г., след години на натиск, както и след пускането през 2013 г. на критичния документален филм Blackfish, който описва живота на Tilikum - косатка, която уби треньор на SeaWorld по време на представление в Орландо през 2010 г.

Новият парк ще се присъедини към други атракции на остров Яс, като Yas Waterworld, Warner Bros World Abu Dhabi и Ferrari World Abu Dhabi, където ще откриете Formula Rossa - най-бързото влакче в увеселителен парк в света. Островът е и дом на пистата Yas Marina, на която от 2009 г. се провежда Гран при от Формула 1.