Изглежда съществува оптимално време за лягане в периода между 22:00 и 23:00 часа, което се свързва с по-добро сърдечно здраве, твърдят учени въз основа на проучване сред 88 000 доброволци.

Авторите на проучването вярват, че синхронизирането на съня с вътрешния ни часовник може да обясни откритата връзка с понижения риск от сърдечни удари и инсулти.

Естественият 24-часов ритъм на тялото е важен за благосъстоянието и бдителността.

Той също така може да влияе на неща, като кръвното налягане.

За проучването, което е публикувано в European Heart Journal, изследователите са събрали данни за времето на заспиване и събуждане в период от седем дни, използвайки подобно на гривна устройство, носено от доброволците.

Те също така са проследили какво се случва с участниците по отношение на сърцето и кръвообращението в период от средно шест години.

Мозъчна мъгла? Защо не можете да мислите ясно и как да се справите с товаАко сте изпитвали затруднения да мислите ясно по време на пандемията от коронавирус, може да страдате от “мозъчна мъгла”


Малко над 3 000 от участниците развиват сърдечносъдова болест. Много от тези случаи са при хора, които си лягат по-рано или по-късно от "идеалното" време между 22:00 и 23:00 часа.

Връзката се запазва и след коригирането на продължителността и нередовността на съня.

Авторите на проучването са се опитали да контролират другите фактори, за които се знае, че влияят върху рисковете за сърцето на човек, като възраст, тегло и нива на холестерола, но наблягат на факта, че тяхното проучване не може да докаже причина и следствие.

"Въпреки че от нашето проучване не можем да заключим, че има причинно-следствена връзка, резултатите предполагат, че ранното или късното лягане е по-вероятно да нарушава часовника на тялото, което пък води до неблагоприятни последици за сърдечно-съдовата система“, казва авторът на проучването доктор Дейвид Планс от Университета в Екзитър.

"С най-висок риск е лягането след полунощ, защото потенциално намалява вероятността да видим сутрешната светлина, което нулира часовника на тялото."

"Това мащабно проучване предполага, че лягането между 22:00 и 23:00 часа може би е най-доброто време, за да може повечето хора да запазят сърцето си здраво в дългосрочен план", казва пред BBC Реджина Гилбин, старша кардиологична сестра в British Heart Foundation.

"Важно е обаче да не забравяме, че това проучване показва само връзка, но не може да докаже причина и следствие. Необходими са още изследвания относно времето за лягане и продължителността на съня като рисков фактор за сърдечните заболявания“.

Наспиването е важно за нашето благосъстояние като цяло и повечето възрастни би трябвало да се стремят да спят между седем и девет часа на нощ, казва тя.

"Сънят обаче не е единственият фактор, който може да повлияе на сърдечното здраве. Важно е също така да следите начина си на живот и да сте запознати с кръвното си налягане и нивата на холестерол, да поддържате здравословно тегло и да спортувате редовно, като в същото време ограничите солта и алкохола и се храните балансирано, като всичките тези неща могат да помогнат да имате здраво сърце."