Първичното публично предлагане на Смарт Органик завърши с успех и компанията набра близо 3 млн. евро, каквато е максималната сума на новосъздадения пазар за растеж на МСП Beam.

Аукционът:

Близо 2 пъти общо подадените от инвеститори заявки надвишаваха броя на предложените акции и компанията пласира всички 310 000 налични акции на максималната цена от 18.90 лв. като по този начин набра и максимално допустимия капитал за BEAM пазар от близо 6 млн. лв. (3 млн. евро). В аукциона бяха подадени поръчки за над 550 хил. акции като от тях 408 хил. акции бяха при максималната възможна цена. В резултат на аукциона бяха класирани заявки на близо 500 индивидуални и институционални инвеститора.

“ Искам да благодаря на всички за гласуваното доверие. От днес имаме още една отговорност – към нашите акционери. Аз и целият екип на Смарт Органик ще продължаваме да даваме всичко от себе си за успеха на компанията. В същото време ще останем верни на нашата мисия да правим здравословните храни вкусни и достъпни за всички, и то по възможно най-щадящ за планетата начин. Вярвам, че само по този начин ще можем да продължим да създаваме стойност в дългосрочен план за нашите клиенти, партньори, служители и акционери.”, коментира Яни Драгов, основател на Смарт Органик.

Смарт Органик стана първата компания, която се листва на пазара за растеж на БФБ след участие в BeamUp lab - програма за стимулиране и насърчаване растежа на български стартъпи, малки и средни компании.

Около месец след успешното първично предлагане се очаква да стартира и официалната търговия с новата емисия акции на БФБ. Докато тече процедурата по вписването на увеличението на капитала инвеститорите ще могат да търгуват временна емисия права върху записаните акции, като търговията се очаква да започне до няколко дни след аукциона. Водещ мениджър по предлагането и консултант за BEAM пазара е ИП КАРОЛ АД.

За какво ще бъдат използвани средствата

Набраният ресурс ще бъде инвестиран в покупката на „добре познат бранд в Германия“, се посочва в презентацията на компанията. След придобиването компанията ще се запази като търговско дружество, а производството ще се прехвърли в Смарт Органик.

Компанията планира да вложи средства и в нова производствена мощност, която ще бъде изградена в Божурище, с РЗП от 4000 кв. м с допълнителни 8000 кв. м на втори етап от строителството.

Десет факта за Смарт Органик, които не знаехтеВсяка секунда в света се изяждат 25 барчета, 18 курабийки и 10 други продукта на компанията


Прогнозни резултати

Очакванията са за 2021 г. компанията да завърши с 57.6 млн. лева приходи, което би представлявало 56.31 на сто повече спрямо миналата година. Нетната печалба се очаква да се повиши до 9.69 млн. лева спрямо 5.027 млн. лева за 2020 г.

Според прогнозите на компанията през 2022 г. печалбата на Смарт Органик ще нарасне до 12.888 млн. лева, а в следващите три години ще расте до съответно 14.77 млн. лева, 16.4 млн. лева и 17.989 млн. лева.

Приходите на компанията пък ще се увеличат до близо 68 млн. лева през 2022 г., както и на 78 млн. лева, 87.5 млн. лева и 94.58 млн. лева за съответно 2023 – 25 г. Брутният марж се очаква да се запази над 50% във всяка от следващите години.