Солени закуски, дъвки, бонбони, сладки десерти, пържени изделия и газирани напитки. Това са само част от храните, които влизат под наименованието "фаст фууд". Освен тях тук се включва чипс, пайове, сладкиши, сандвичи, бургери, кроасани, пици, шейкове и безалкохолни напитки.

Тези храни ни обграждат отвсякъде и, за съжаление, са причина за куп заболявания на съвременния човек. Кои са най-сериозните рискове, вижте в следващия преглед.

10. Затлъстяване

Фаст фууд индустрията е известна с високото съдържание на калории и захар, които допринасят за увеличаване на теглото. Дори малко количество бърза храна може да увеличи значително приема на калории. Бързите храни обаче се отразяват и на здравословните хранителни навици, защото тези, които консумират такива, са по-малко склонни да ядат плодове, зеленчуци, ядки.

9. Сърдечни заболявания

Хората, които консумират бърза храна четири или повече пъти седмично, са с по-висок риск да развият сърдечни заболявания. Това се дължи на високото ниво на наситени или трансмазнини, които могат да запушат артериите и с течение на времето да допринесат за високи нива на холестерол.

8. Диабет тип 2

Бързото хранене се превърна в начин на живот за много заети хора, които търсят бърза и евтина алтернатива на готвенето у дома. Това увеличава риска от развитие на диабет тип 2.

7. Язва

В продължение на много години лекарите смятаха, че стресът, пикантните храни и алкохолът причиняват са причина за язва в стомаха. Бързите храни обаче се оказват още по-пагубни за него.

Най-добрите комбинации от храни за усвояване на всички полезни веществаЗа да се усвоява храната пълноценно


6. Неправилно време на хранене

Здравословното хранене изисква човек да яде пълноценно по три пъти на ден плюс две междинни закуски. Бързата храна често се превръща в заместител на някое от тези основни хранения, но изобщо не е добра алтернатива.

5. Прахосване на пари

Бързото хранене коства повече пари в сравнение с домашно приготвената храна. А за съжаление това е за сметка на здравето.

4. Лошо храносмилане

В една фаст фууд верига човек трудно ще може да намери салата или супа, с които да започне вечерята си. Мазната и калорична храна, често със съставки, които са с неясен произход, може да доведе до дискомфорт, киселини и болки в стомаха.

3. Липса на основни хранителни вещества

Добре балансираната храна съдържа всички основни елементи, необходими за тялото. Бързата храна е с доминиращи транс мазнини и бързи въглехидрати, но почти няма протеини, фибри и полезни мазнини.

2. Стрес

Според наблюдения богатата на мазнини храна може да повиши нивото ви на стрес. Някои храни и напитки действат като мощни стимуланти на тялото и са пряка причина за стрес. Подобно на храните, съдържащи кофеин (кафе, чай, кола и шоколад), бялото брашно, солта, наситените мазнини, преработените храни, съдържат синтетични добавки – консерванти, емулгатори, сгъстители, стабилизатори и подобрители на вкуса.

1. Социална дистанция

Проучване показва, че хората, които са склонни да се хранят с фаст фууд храни, са по-социално дистанцирани. Често в някои семейства това дори води до липса на диалог и замества общата вечеря и събирания.