Топ 10 на най-скъпите шоколадови бонбони в света
Шоколадът е обичан от всички и никой не може да откаже този изкусителен десерт.
Той се превърна в една от най-популярните храни в света и се включва в много ястия.
Не само че има страхотен вкус, но и според проучване, направено в университета в Мичиган, шоколадът съдържа химикали, наречени опиоиди, които служат за притъпяване на болката. При всеки специален повод кутия шоколадови бонбони е страхотен подарък, но ако изберете някой от следващите варианти, определено ще блеснете.
Това са десетте най-скъпите шоколади в света.
10. La Madeline au Truffe от къща на Knipschildt
La Madeline au Truffe от къща Knipschildt са сред най-екстравагантните шоколадови бонбони в света. Направен от 70% тъмен шоколад Valrhona, сметана, захар, трюфелно масло и ванилия, този ганаш определено има за цел да впечатли. Всеки шоколад се прави по поръчка и отнема до 14 дни за доставка.
За 250 долара ще получите La Madeline au Truffle в легло от перли в сребърна кутия, вързана с панделка. Роденият в Дания шоколатиер използва френски трюфел Périgord, който е рядка гъба, която може да струва до 1000 долара за половин килограм.
Изящните френски трюфели Périgord често се наричат Diamonds of Périgord. Те се характеризират с фин аромат и земен вкус, напомнящ богат шоколад. След това трюфелът се покрива с тъмен шоколад Valrhona, след което с фино какао на прах. Класическата рецепта е създадена през 1999 г. и все още е много позната и обичана от всички.
9. To'ak 50's шоколадов бар
Шоколадът To'ak е 50 грама шоколадово блокче, което струва невероятните 260 долара. В света съществуват само 574 бара. Луксозният шоколад е направен само от две съставки - какаова маса и тръстикова захар. Съчетаването на шоколадовия блок с определени уискита и ром ще ви даде страхотно изживяване.
To'ak е дума, получена от сливане на древни диалекти в Еквадор. Пътуването стартира, когато съоснователят на To'ak Джери Тот, започва да отглежда какаови дървета в крайбрежния регион на Еквадор. Той прави шоколад от полудиво какаово дърво, което расте по бреговете на реката.
Поради липсата на електричество, процесът на приготвяне на шоколад се извършва на ръка. Той започва с печене на какаови зърна в тенджера на дърва и премахване на люспите им едно по едно. Мели се на ръка. Кутията, в която се предлага шоколадовият блок, е ръчно изработена. Включва и информационна книжка, която разказва историята му.
8. Златна шоколадова кутия на DeLafée със швейцарска златна монета
Златната шоколадова кутия на Delafee съдържа 8 шоколада, украсени с 24-каратово ядливо злато. За 390 долара получавате и антична златна монета, датираща от 1910 до 1920 г. Използваното злато е годно за консумация и безопасно при поглъщане. В луксозната хранителна индустрия златото се използва в множество форми - на прах, люспи, пръски или листа.
7. Debauve & Gallais Le livre
Debauva and Gallais, основана през 1800 г., е френски производител на шоколад. През 2000 г. компанията представи Le Liver, за да отбележи 200-годишнината си. Le Liver е украсена със злато кожена кутия, пълна с 35 ръчно изработени кремообразни шоколада ганаш и пралини. Предлага се широка гама от шоколад с процент на какао до 99%.
На великолепните шоколадови творения на майстора, който стои зад марката, началото е сложено, когато Мария Антоанета му се оплаква, че не харесва вкуса на лекарствата, които трябва да приема. Той започна да създава лакомства с форма на монета, които спечелват сърцето на кралицата.
Успява да отвори първия си магазин за шоколад през 1800 г. в Париж и се превръща в единствения доставчик на шоколад за френското кралско семейство. Създава диетична версия на своя шоколад с помощта на племенника си. Диетичните шоколади са направени с бадемово мляко, ванилия и вода от портокалов цвят.
Le liver се предлага на цена от 550 долара за 35 ръчно изработени ганаша и пралина. Има и по-малка версия, наречена Le Petit Livre, за 330 долара. Пълна е с 12 шоколада и се предлага в синя кожена кутия със златно релефно щамповане.
6. Винтидж колекция на Noka
Посочена като един от най-скъпите шоколадови бонбони в света от Forbes през 2006 г., тази кутия шоколадови бонбони идва на цена от 854 долара. Основателят на Noka описва продуктите си като „не толкова бонбони, колкото дегустация“.
Цената им се дължи на сместа от 75% чисто какао заедно със захар и масло. Шоколадите са представени в известната фирмена кутия на Noka, елегантно изработена от полирана неръждаема стомана. Шоколадите на Noka се доставят от Еквадор, Венецуела, Тринидад и Кот д'Ивоар. Американската компания е базирана в Тексас.
Високите цени на Noka ги накараха да затворят вратите си през 2011 г., но можете да намерите следи от техните шоколади, продавани в интернет.
5. Wispa Gold Wrapped Chocolate
Бихте ли платили 1600 долара за шоколадово блокче Cadbury? Ако отговорът е да, тогава това е вашият шоколад. С надеждата да промотират повторното пускане на шоколадов блок Wispa, компанията създадова един от най-скъпите шоколадови блокове в света.
Опаковката на това шоколадово блокче е покрита със златни листа, което е причината за тази безумно висока цена. То е изложено в универсалните магазини Selfridges в Лондон в продължение на една седмица, но никой не пристъпва към покупката. Cadbury решава да го „откупи“ и го показва в популярния си музей Cadbury World.
4. Шоколадови бонбони Сваровски
На цена от 10 000 долара, ливански шоколатиер и Harrods се обединяват, за да създадат шоколади с кристали Сваровски. Първокласните опаковки са ръчно изработени и опаковани в индийска коприна. Във всяка опаковка са поставени 49 шоколада върху велур със златни и платинени прегради.
Всеки шоколад е облечен с кристали Сваровски, злато и копринена роза. Те са част от колекциите на Harrod's High Life, които стартираха през юли 2008 г.
3. Златното пъстро яйце
То държи световния рекорд за най-скъпо шоколадово яйце без скъпоценни камъни. То е изработено от шоколатиера Уилям Кърли. Технологичният инвеститор Сайръс Вандревала купува златното яйце за повече от 10 000 долара. Продадено е на търг като част от продажба на яйца на Фаберже.
За него са ангажирани седем опитни шоколатиери (Уилям Кърли, Ейми Роуз Кърли, Алистър Бирт, Сара Франканд, Мейса Пол, Риан Мийд, Сузу Кърли), които го правят в продължение на три дни.
2. Frrrozen Haute Chocolate
Персоналът на ресторант Serendipity 3 постави световния рекорд на Гинес със своя шоколадов десерт за 25 000 долара. Десертът е висок клас версия на Frrrozen Hot Chocolate на ресторанта – микс от какао и мляко във вид на каша. Високата цена се дължи на 24-каратовото злато, което е смесено в него, и на La Madeleine Au Truffe, който е на върха на този екстравагантен десерт.
Не само чашата, в която е поставен десертът, е от злато и диаманти, но и лъжицата. В основата на бокала има 18-каратова божествена гривна с 1 карат бели диаманти. Продава се само с предварителни поръчки. Лъжицата и гривната са подарък за клиента.
1. Кутия Le Chocolat
Le chocolat box се считат за най-скъпите шоколадови бонбони в света, съществували някога. С цена от 1.5 милиона долара, тази кутия шоколад включва не само шоколадови бонбони, но и колиета, обеци, пръстени и гривни, украсени с диаманти, сапфири и смарагди. Гурме шоколадите са от Lake Forest Confections, а бижутата са от личната колекция на Simon Jewelers.