В навечерието на Коледа една от водещите авиокомпании в Азия е принудена да преобразува някои от редовните си пътнически полети в товарни.

Cathay Pacific уведомява хиляди пътуващи към Хонконг, че полетите им са спрени.

Причината: няма достатъчно екипажи, които са готови да приемат тежките правила за карантиниране на територията.

Правителството на Хонконг се стреми към COVID-Zero рекорд с надеждата, че границата с континентален Китай може да се отвори отново.

Cathay Pacific моли кабинния екипаж и пилотите да се включат доброволно в система със „затворен цикъл“, в която работят в продължение на три седмици, през които остават само за кратко в Хонконг в специален изолиран хотел, преди двуседмична карантина при завръщането им.

Смята се, че няма достатъчно доброволци, които да изпълняват планирания график за „затворен цикъл“, защото не искат да са далеч от семействата си по Коледа, съобщава The Independent.

В резултат на това един от всеки три полета със „затворен цикъл“ ще бъде ограничен до товари, без да превозва пътници.

Последните места по света, които не приемат туристи (дори и ваксинирани)Границите на част от държавите продължават да са затворени

Говорител на Cathay Pacific казва: „Ограниченията за пътуване, които остават в сила, продължават да ограничават способността ни да извършваме полети по план. Ние консолидираме нашия график на пътническите полети за декември 2021 г., включително анулираме редица полети до Хонконг.

Ще общуваме със засегнатите клиенти през следващите дни и ще се стремим да организираме алтернативни резервации за полети, пристигащи в същия де,н като първоначално планираните, така че да сведем до минимум отлагане на пътуванията им.

Искрено се извиняваме за неудобството, причинено на нашите клиенти, докато пътуват преди празничния сезон, и оценяваме разбирането им".

Трима товарни пилоти на Cathay Pacific наскоро дадоха положителна проба за коронавирус, след като пристигнаха от Франкфурт.