Легендарният етиопски бегач на дълги разстояния Хайле Гебреселасие обяви, че ще се запише в армията на своята родина, за да се бие в ескалиращата гражданска война в страната.

Изявлението на Гебреселасие идва, след като премиерът на Етиопия Абий Ахмед заяви, че ще отиде на фронта.

48-годишният Гебреселасие, който е двукратен олимпийски златен медалист, е заявил пред държавни медии, цитиран от The Times of England, че ще се присъедини към армията в сряда.

"Готов съм да направя каквото се изисква от мен, в това число и да отида на фронта," казва Гебреселасие.

В интервю за Ройтерс той допълва: "Очаквате от мен да кажа до смърт? Да, това е крайната цена, която се плаща в една война," заявява Гебреселасие.

"Няма начин да си седя тук от страх, защото това ще дойде и до моята врата. Ще дойде до моята къща. Няма да разберем кога ще дойде. Няма да знаем кой ще направи това."

Гражданската война в Етиопия започна в северния регион Тигрей през ноември миналата година, след като напрежението между федералното правителство и бунтовници в района прерасна в насилие.

Народният фронт за освобождение на Тигрей беше доминиращата партия в многопартийното управление на Етиопия в продължение на 27 години до април 2018 г., когато Абий стана премиер.

След като отношенията с Абий се развалиха заради реформите на нови лидери, организацията се вдигна на бунт, припомня BBC.

По време на продължаващия вече година конфликт загинаха хиляди хора, а 2 милиона души бяха принудени да напуснат, според Ройтерс.

Според ООН 400 000 души в региона са заплашени от глад.

Докато бунтовници напредват към столицата Адис Абеба, а правителството обяви извънредно положение и призова гражданите да се присъединят към въоръжените сили, информира The Times.

САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Швейцария призоваха своите граждани да напуснат страната.

Освен двата си златни олимпийски медала, Гебреселасие има осем световни титли и е поставил 27 световни рекорда по време на бляскавата си кариера, която продължи четвърт век.