Празничният сезон наближава, но някои експерти в САЩ информираха, че в страната има недостиг на кандидати, които искат да се изявяват като Дядо Коледа.

Според публикация на CNN търсенето на Дядо Коледовци, независимо дали става въпрос за купони, паради или събития в магазини, е нараснало значително преди настъпването на Коледните празници тази година. Компании като Hire Santa, която е базирана във Форт Уърт, Тексас, не могат да задоволят търсенето, защото броят на обучените Дядо Коледовци е намалял драстично от началото на пандемията от COVID-19.

"Има огромно търсене," казва основателят на Hire Santa и основен елф Мич Алън. "Всичко през уикендите ни е резервирано от повече от месец, което е необичайно. Обикновено това се случва след Деня на Благодарността." Той също така допълва, че основната причина за недостига на желаещи да обличат костюма на Дядо Коледа са опасения около COVID-19, най-вече с появата на варианта Омикрон. В резултат на този недостиг, някои търговци на дребно са били принудени да помолят Дядо Коледовци да ограничат работните си часове или да работят значително повече часове.

Коледните елхи поскъпват сериозно в САЩ за празницитеНякои големи продавачи на изкуствени елхи казват, че увеличават с двуцифрен процент цените и обвиняват за това транспортните разходи, обвързани с продължаваща бъркотия около веригите на доставки в световен мащаб

Алън казва също така пред Yahoo!, че Hire Santa е “изгубила огромен брой Дядо Коледовци през последните 18 месеца.” По негови думи най-малко 335 от мъжете, които компанията е наемала в миналото, са починали през 2021 г., като COVID-19 е бил основната причина за смъртта. "Както можете да си представите, нашите Дядо Коледовци са податливи на негативен краен резултат, ако се заразят с COVID-19," допълва той, подчертавайки факта, че повече от Дядо Коледовците на компанията са по-възрастни мъже, които е възможно да са с наднормено тегло.

Сюзън Меско казва пред CNN, че отчита голям спад в броя на желаещите да посещават нейното училище за обучение на Дядо Коледовци в Денвър. “Резервациите са много тази година. Получавам обаждане с поръчка на Дядо Коледа на всеки осем минути," допълва тя.

Заради пандемията много от потенциалните кандидати да бъдат обучени за ролята на Дядо Коледа също са изгубили интерес, тъй като “никой не иска да пътува, за да участва в обучението ”. Желаещите да влязат в образа на добрия старец се очаква да преминат през 180 часа обучение, които включват всичко от жестомимичен език до това как да брадата им да изглежда най-добре. "Някои от тях казаха, че ще се пенсионират от тази роля,'" казва Меско. "15 души пък просто оставиха костюмите си и ми заръчаха да им намеря добър дом."