Президентът Румен Радев връчи мандата за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 47-ото Народно събрание "Продължаваме Промяната".

"Върху Вас и партиите в коалицията пада отговорността да се справите с корупцията и беззаконието, с неравенствата и несправедливостта, която те пораждат. Като министър вие се уверихте колко силна е дълбоката държава. Ваш основен ресурс е подкрепата хора. Ако не направите решителни промени в прокуратурата, няма как коалицията да спечели битката. Гласът от площада и гласът от урните искат да направите това и да не го разочаровате", каза Радев.

От своя страна Кирил Петков заяви, че за него е огромна чест и отговорност да приеме мандата. “Вие започнахте промяната, сега е време заедно да свършим работата докрай. Време е нашите млади българи в чужбина да видят България като перспективна локация за завръщане”, каза Петков.

Веднага след връчването на мандата Кирил Петков го върна изпълнен.

По-късно днес "Продължаваме Промяната" (ПП) ще представи в сградата на Народното събрание предложението си за структура и състав на Министерския съвет.

ПП, "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България" вчера подписаха коалиционното споразумение за бъдещо управление с мандат на "Продължаваме Промяната".