Шест комодски варана се излюпиха в зоологическата градина в Бронкс по-рано този месец.

Това е първото успешно размножаване на вида в 122-годишната история на зоопарка.

„Комодските варани са един от най-завладяващите видове на планетата, а тези излюпени бебета представляват обнадеждаващо бъдеще за вида“, посочва Дон Бойер, куратор в зоопарка в Бронкс. „Те ще бъдат прекрасни посланици на своите диви колеги, тъй като ни помагат да повишим осведомеността относно нуждите им от опазване".

Бойер добавя още, че са необходими близо 20 часа, докато първият гущер напълно излезе от яйцето си.

Отделът по херпетология (изучаване на земноводни) на зоопарка работи от години по успешното развъждане на комодски варани - най-големия жив вид гущер на планетата. Работата е особено важна, тъй като животното е определено за застрашено от Международния съюз за опазване на природата (ICUN).

Смята се, че има по-малко от 2 500 представители на този гущер в дивата природа и едва 350 гнездящи женски.

Като най-големия жив вид гущер в света, комодските варани тежат повече от 70 кг и са с дължина до 3 метра, според WCS. Известни със своите ловни умения, те ядат както големи, така и малки бозайници, включително елени и биволи. Могат да консумират до 80% от телесното си тегло на едно хранене.

През първите няколко години от живота си в дивата природа комодските варани живеят по дърветата, за да не стават жертва на хищници. В зоологическата градина те са в заграждение с „много клони и парчета кора“, съобщава Бойер. Малките почти веднага ще започнат да ловуват насекоми и по-малки гущери.

В крайна сметка, когато пораснат, този нов набор ще се присъедини към програмата за развъждане на Асоциацията на зоологическите градини и аквариуми (AZA), за да помогне за поддържането на вида.

20 животни, които обитават Земята по-дълго от човекаЗемята е на повече от 4 милиарда години и не е изненадващо, че на нея са живели много различни видове, включително човеците

Някои от новоизлюпилите се вече могат да се видят в Светът на влечугите в зоопарка в Бронкс. Възрастните варани пък могат да се видят в Зооцентъра.

Зоологическата градина в Бронкс в момента е дом на повече от 6 000 различни животни.