Подготовката за напускане на работа е втора работа сама по себе си и не приключва, след като подадете молбата си.

Ако искате да си тръгнете, оставяйки добро име и коректни професионални взаимоотношения, това изисква такт и финес.

Ето най-големите грешки, които трябва да избягвате, според кариерните треньори и специалистите по човешки ресурси:

Горящи мостове, които биха могли да ви свържат в бъдеще

Колегите може да забравят какво точно сте работили заедно, но това как сте ги накарали да се чувстват може да остави трайно негативно впечатление, дори години по-късно. В бъдещото си търсене на работа нямате представа кога ще се наложи да минете по някой от онези мостове, които сте изгорили.

Този ​​човек може да е и именно онзи, който преглежда автобиографиите или взема окончателното решение за наемане. Бъдете коректни с колегите си, нека да ви запомнят с добро.

Съобщавате намеренията си преди следващата ви работа наистина да е сигурна

Ако чакате да си тръгнете, докато не получите друга работа, уверете се, че следващата оферта наистина е сериозна. Хората понякога започват да говорят открито за намеренията си и това може да им изиграе лоша шега.

Внимавайте на кого се доверявате относно желанието си да напуснете, дори и на тези, с които имате добри отношения. Не се знае как ще бъде възприето и дали няма да ви струва скъпо.

Прекалено дълго предизвестие

Предизвестието от две седмици до месец е стандартно, но не е задължително, а по време на пандемията служителите могат да искат и по-малко време. Освен ако не сте мениджър или изпълнителен директор и няма реална бизнес причина да имате по-дълъг период на предизвестие, две седмици са достатъчни.

Някои хора често се увличат в удължаване на времето си поради вина и чувството, че компанията няма да оцелее без тях. Ако решите да удължите предизвестието, уверете се, че сте в състояние да договорите допълнително заплащане.

Работите твърде малко или твърде усилено, след като сте напуснали

В последните си дни искате да продължите да вършите работата си, така че колегите да не ви запомнят като онзи, който отбива номера или не искате да полагате особено усилия за работа, която приключва. По-добре бъдете реалисти и просто довършете започнатото.

Да се ​​откажете в неподходящия момент и да загубите социалните придобивки

Повечето компании ще оставят вашите социални придобивки, като здравни грижи, застраховка живот и натрупване на платен отпуск, до края на месеца, в който подавате оставка. Ето защо се препоръчва напускането да бъде насрочено за началото на месеца, а не за края.

Не си давате почивка между работните места

Когато си тръгнете от работа, която отчаяно искате да напуснете, е вероятно да сте преуморени след безсънни нощи и други физически форми на стрес. Отиването направо на друга работа след напускане е пропусната възможност да получите така необходимото време за възстановяване. Така че, ако имате възможност, отделете повече от една седмица между работните места.

Не сте подготвени за деня, в който уведомявате, че напускате

Само защото давате предизвестие, не означава, че ще го получите. Дали защото мениджърът се справя лошо с новините или разполагате с твърде много чувствителна работна информация, понякога денят, в който обявите, че напускате, се превръща в последния ви ден.

Това не е повод да съжалявате. Ако вашият мениджър би направил това с вас, защото просто сте намерили нещо, което ще бъде по-добро за живота и бъдещите ви перспективи, имайки за цел да ви направивъзможно най-нещастни, това не е някой, с когото ще искате да работите, така или иначе, в дългосрочен план.