Турция в момента се бори със срив в стойността на валутата си, което оскъпява производството на много неща, в това число и на лешници.

Това, от своя страна, би могло да доведе до недостиг в глобалната верига на доставки, който би засегнал купувачи, като производителя на Nutella - Ferrero.

Турция е най-големият производител на лешници в света.

Според публикация в Wall Street Journal (WSJ) решението на турския президент Реджеп Ердоган да понижи лихвите в страната и последвалият срив в стойността на турската лира е оказал ефект над производителите на лешници. Фермери в страната твърдят, че вече е по-скъпо закупуването на вносни продукти, като изкуствени торове и семена, използвани за производството на лешници.

По тази причина някои фермери произвеждат по-малко ядки, което би могло да доведе до недостиг, според WSJ.

"Светът е изправен пред недостиг на лешници," казва Турган Зюлфикар - консултант, който съветва турски компании, които искат да навлязат на щатския пазар.

Милиардерите, за които почти нищо не се знаеЧували сте много за техните компании, но почти нищо за тях самите

"Ако сте почитатели на Nutella, по-добре да се запасите при следващото си посещение до магазина," казва той.

Производителят на Nutella - Ferrero, купува около една трета от износа на лешници на Турция. В нейните продукти Kinder Bueno и Ferrero Rocher също се използват лешници като основна съставка.

От Ferrero не са реагирали веднага на запитване за коментар от страна на Insider. От компанията не са коментирали и пред WSJ.

По-високите разходи на фермерите, в крайна сметка, биха могли да доведат до по-високи цени за потребителите или да насочат купувачите към други пазари, откъдето да се снабдяват с лешници.

Базираната в Италия компания Ferrero вече търси начини да намали зависимостта си от Турция, но макар Италия да е вторият най-голям производител в лешници в света, Турция си остава лидер с огромна преднина на този пазар.