Австралия е една от най-атрактивните дестинации за пътешествениците, но, за тяхно съжаление, тя не е населена само от дружелюбни местни жители, симпатични кенгурута и сладки коали.

Всъщност в Австралия живеят някои от най-ужасяващите представители на животинското царство. Ето някои от съществата, с които има вероятност да се срещнете на този красив, но малко странен континент.

1. Гигантският паяк ловец

Паякът ловец може да се открие в къщите и дворовете из цяла Австралия. Той е безобиден, но големите му размери могат да изплашат доста хора. Тези паяци не нападат хора, освен ако не са провокирани. Не са отровни и всъщност са много подходящи за отглеждане като домашни любимци, защото могат да използват скоростта и ловкостта си, за да държат популацията от хлебарки, мухи и други вредни буболечки под контрол.

2. Сиднийски фуниеобразен паяк

Името на този паяк идва от факта, че плете мрежите си във формата на фуния. Той се среща само на територията на Нов Южен Уелс. За разлика от паяка ловец, ухапването му може да бъде смъртоносно.

Противоотровата е открита в началото на 80-те години на миналия век, като оттогава няма съобщения за смъртни случаи. От 1927 до 1981 г. от ухапванията на този вид паяк са починали 13 души.

3. Паякът, който яде птици

Златнокълбестият тъкач е паяк, който е получил името си заради златистите мрежи, които плете. Той не се среща само в Австралия, но там се срещат едни от най-големите екземпляри. Някои от тях са заснети да ядат цели птици, което не е нещо обичайно за представителите на вида.

4. Жабата, която яде змии

Зелената дървесна жаба е сравнително широко разпространен вид в Австралия. Дължината на тялото и достига 11 см дължина. На пръв поглед това земноводно няма с какво да ви изненада. Освен ако не станете свидетели как поглъща отровни змии...

5. Змии, които ядат крокодили

Маслиновият питон е най-големият представител на вида, който се среща в Западна Австралия. В дивата природа има регистрирани няколко случая, в които такива змии са изяждали крокодили.

В страната живеят около 170 вида змии, 100 от които са отровни. Общо 21 от 25-те най-отровни змии в света обитават Австралия.

6. Буболечки с големина на малки бозайници

Насекомите, известни като "пръчици", имат удължено, подобно на клечка или листо тяло. Характерното за тях е, че много приличат на растения и се сливат с храстите и дърветата. Представители на този вид се срещат по цялото земно кълбо с изключение на Антарктида. В Австралия обаче те не са съсвем обикновени, тъй като размерите им са впечатляващи. Женските представители на вида могат да достигнат дължина от близо половин метър. За щастие, те са напълно безобидни, а някои малчугани в Австралия ги отглеждат като домашни любимци.

7. Прилепи с човешки размери

Летящата лисица е един от най-едрите прилепи в света. Размахът на крилете на този бозайник достига до 1.7 метра. Той е напълно безобиден за хората, тъй като се храни с плодове, нектар и цветове на растения. Но ако сте отседнали в Австралия и първото нещо, което видите на терасата си сутрин, е почиващата си надолу с главата летяща лисица, вероятно ще изпитате сериозен шок.

8. Яркорозови вулканични голи охлюви

Яркорозовият гол охлюв е много рядко срещано мекотело, което населява едно единствено място в целия свят - склоновете на изгаснал вулкан в планината Капутар в австралийския щат Нов Южен Уелс. Заради вулканичната дейност преди 17 милиона години почвата на върха е относително влажна и покрита със зеленина, за разлика от други части от страната, където условията са почти пустинни. Милиони години тези мекотели са живеели в изолация на планинския връх. Но сега те са заплашени от унищожение, тъй като заради голямата си надморска височина, хабитатът им е силно подвластен на климатичните промени и се очаква през следващите години територията му все повече да се свива.

9. Крокодили, които ядат акули

В Австралия крокодилите се срещат в изобилие и то не само в безлюдните и диви блата и плажове. Те често се появяват като неканени гости в домовете и басейните на хората. Освен това, континентът е едно от малкото места по света, където можете да видите соленоводен крокодил, който си похапва акула, имала неблагоразумието да се доближи твърде близо до гигантските му челюсти.В заключение, можем да ви посъветваме да стоите да стоите далеч от Австралия, ако не сте готови за близки срещи с местната фауна. Още повече, че тези "запознанства" обикновено се неочаквани и предизвикват коктейл от емоции, вариращи от пълен шок до абсолютно отвращение.