Полезните свойства на греяното вино
Греяното вино е една от най-типичните напитки през зимата, най-вече около Коледа и Нова година.
Освен наслада за небцето и празник за душата, се оказва, че напитката носи и редица ползи за здравето.
Какви са те разкриват международни проучвания и експерти, цитирани от Daily Star.
Греяното вино често е смятано за типично празнична напитка без особена здравословна стойност.
Червеното вино - ключов компонент на напитката, обаче има куп полезни характеристики, свързани с дълголетието. Изследване дори показва, че умерената консумация на популярното питие намалява риска от ранна смърт.
На какво се дължи благоприятният ефект на виното? На съдържащите се в него антиоксиданти, известни като полифеноли. Те допринасят за повишаването на нивата на добрия холестерол и съответно за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания.
Забавни факти за червеното виноИ защо е здравословно за сърцето
На особена слава се радва полифенолът ресвератрол, който, според проучвания, понижава нивата на глюкозата при пациенти с диабет тип 2 и дори има потенциални противоракови свойства.
Канелата, която придава специфичните вкус и аромат на греяното вино, също допринася за дълголетие.Според някои проучвания ароматната подправка допринася за понижаване на нивата на кръвната захар и съответно за предпазване и контролиране на диабет. Канелата също изобилства от антиоксиданти, които предпазват тялото от увреждания, водещи до стареене.
Подправката е известна и с противовъзпалителните си свойства, които помагат на тялото да се бори с инфекции и да възстановява тъканите си.
Карамфилът - друга ароматна подправка в греяното вино, притежава антимикробен ефект, стимулира имунната система и подпомага храносмилането. Освен тези ползи, на карамфила се приписват и противоракови свойства. Смята се също, че подправката може да допринесе за контролиране на диабета и за подобряване на костното здраве.