С разхлабването на ограниченията, въведени зарази коронавируса, все повече хора се престрашават да пътуват.

Разбира се, важно е да имате предвид предпазните мерки при пътуване, свързани с COVID-19, като носене на маска на летището и в самолета, измиване и дезинфекция на ръцете и поддържане на дистанция, когато е възможно.

Но летенето също така може да бъде трудно за стомаха, така че е полезно да следите храната и питиетата, които приемате в дните с полети. Ниската влажност и сухият въздух в кабината на самолета имат дехидратиращ ефект върху пътниците, а атмосферното налягане не помага на храносмилането. Все пак има начини да държите нещата под контрол.

Ето какво споделят експерти за правилното време на хранене преди полета и избора на храна, която да ви зареди с гориво за пътуването.

Кога да ям?

Най-разумно е да ядете у дома, разбира се, ако времето позволява – преди полет. Така ще избегнете храни и напитки на терминала, които често са трудни за храносмилане и могат да доведат до по-нататъшна дехидратация. Освен това ще е по-малко вероятно да ядете в самолета.

Ако не можете да се нахраните у дома, опитайте се да се ядете преди полета - около час преди заминаването. Това ще даде на тялото ви известно време да усвои храната. Все пак трябва да обърнете внимание на естествения ритъм на тялото си и да се придържате към рутината, ако е възможно.

Какво да ям?

Що се отнася до ястията през деня на полета, подготовката е дълъг път, особено ако имате някакви диетични ограничения или чувствителност. Хората трябва да преобмислят личните си навици за хранене, преди да летят. Ако обичате да ядете в самолета, носете лека закуска, която ви харесва, като пресни плодове и фъстъчено масло или хумус и пълнозърнести крекери.

Други закуски, които могат да бъдат чудесни за пътуване, включват целина и моркови (които можете да потопите в гореспоменатото фъстъчено масло или хумус) и пакетчета ядки - в идеалния случай без допълнителна сол.

Ако искате да избегнете свалянето на маската си в самолета, може да се заредите предварително с балансирана и богата на хранителни вещества храна, която съдържа въглехидрати, протеини и мазнини, за да сте сити.

Продължителността на вашия полет, храните, които се предлагат по време на полета, неразположение при движение (ако това е проблем) и вашите лични съображения за хранене трябва да бъдат част от планирането на храненето за деня на полета, казват експерти.

Връщайки се към целия този проблем с дехидратацията, опитайте се да избягвате натрий и напитки с диуретичен ефект, като кафе и алкохол.

Пийте много вода преди и по време на полета, за да се справите с дехидратацията и да подпомогнете храносмилането.