От социализиране до пазаруване - сътресенията, причинени от пандемията от COVID-19, промениха повечето аспекти на живота ни, включително връзката ни с храната.

Работещи от вкъщи и при затворени ресторанти и заведения, ние се храним все повече с домашно приготвена храна. А това води до предприемането на стъпки към по-устойчива диета.

Според доклад на британската Агенция по хранителни стандарти (FSA) 41% от анкетирани жители на Острова са изхвърляли по-малко храна, а 18% са се опитали да отглеждат собствени продукти през последната година.

Ще се превърне ли това в дългосрочна тенденция? Подобно нещо със сигурност би било стъпка в правилната посока, като експертите смятат, че много от настоящите ни хранителни навици са неустойчиви.

В световен мащаб производството на храни допринася за 70% от потреблението на вода и е причина за 60% от обезлесяването и загубата на биологично разнообразие, като около една трета от световните емисии парникови газове са свързани с хранителната индустрия.

Но когато става въпрос за по-устойчиво хранене, малки промени могат да доведат до големи разлики. Ето шест лесни стъпки към по-щадяща околната среда диета, представени от британския вестник The Guardian.

Намалете хранителните отпадъци
Разлагането на хранителни отпадъци води до производството на метан. Смята се, че ако всички в Обединеното кралство спрат да изхвърлят храна за един ден, това ще има същото въздействие върху околната среда, като спирането от движение на 14 000 коли за една година.

„Средностатистическото семейство изхвърля 244 кг храна годишно“, казва д-р Кристиан Рейнолдс, старши преподавател по хранителна политика в City University of London. „Това е еквивалентно на около една на всеки четири купени чанти с продукти.“

Планирайте ястията, преди да отидете в магазина, така че да купувате само това, от което се нуждаете. Замразявайте храната, която няма да успеете да изконсумирате, и премествайте по-старите продукти в предната част на хладилника или шкафа, за да не ги забравите.

Също така си струва да проверите дали хладилникът ви е настроен на температура под 5 градуса, което удължава с един ден срока на годност на млякото, месото, сиренето и плодовете и зеленчуците.

Променете навиците си на готвене
Промяната в начина на готвене - например печене на картофи в микровълновата, а не във фурната, може да има драматично въздействие върху спестяването на енергия. Тенджерите под налягане и уредите за бавно готвене могат също значително да намалят количеството й, необходимо за приготвянето на храна.

Вече не е нужно предварително да загрявате фурната, освен ако това не е изрично посочено в рецептата, тъй като съвременните уреди се затоплят наистина бързо.

15 храни, които хранят не само вас, но и раковите клеткиВероятно не мислим, че храната, която ядем всеки ден, може да ни причини рак

Преосмислете вашите рецепти
Повече от 30% от всички емисии парникови газове от производството на храни идват от отглеждането на добитък и риболов, така че намаляването на приема на животински продукти е важно.

Отделете 15 минути в неделя, за да планирате храненията си през седмицата, и помислете за промените, които бихте могли да направите в любимите си рецепти. В поне две от тях намалете количеството протеин и увеличете зеленчуците. Например, половината от каймата в спагетите болонезе може да бъде заменена от гъби, като тази промяна ще намали въглеродния отпечатък на практика без да навреди на текстурата или вкуса.

Устойчивите морски дарове могат да бъдат добра замяна на месото, а в супермаркетите се предлагат все по-големи алтернативи на растителни меса и веганско сирене.

Хранете се по-разнообразно и наблегнете на сезонни продукти
Според Bioversity International от приблизително 7 000 годни за консумация растителни видове в света само 30 се използват за изхранване на световното население. Тази липса на биологично разнообразие в селското стопанство е лоша както за климата, така и за продоволствената сигурност.

Правенето на интелигентен избор - например жълт грах, може да намали личното ви въздействие върху околната среда. Той подобрява състоянието на почвата чрез регулиране на азотното съдържание и изисква по-малко вода за растеж от пшеницата.

Избирайте местни храни
Опитайте се да избягвате храни, които се транспортират по въздух, например силно нетрайни плодове и зеленчуци, като ягоди, боровинки, аспержи, зелен фасул и билки в саксии.

"Билките, доставяни със самолет, имат 10 пъти по-голям въглероден отпечатък от тези, отглеждани на собствения ви прозорец“, казва Джо Хенд, съосновател на социалното предприятие Giki - приложение, което помага на потребителите да намират устойчиви продукти.

Добре е да избирате сезонни продукти, когато е възможно, и да купувате консервирани или замразени плодове и зеленчуци, които обикновено разчитат на по-енергийно ефективни вериги за доставки.

Пазарувайте умно
Сложността на глобалната хранителна система може да затрудни всеки в избора на устойчиви продукти, но има приложения, които могат да помогнат. Някои видове сертифициране, например Fairtrade, Freedom Food (показващи хуманно отношение към животните) и RSPO (палмово масло с отговорно производство) са полезни индикатори за по-екологичен избор.

Добиването на палмово масло, например, има опустошителни последици за околната среда, но то трудно може да се забележи на етикетите на храните поради многото му различни имена.