Възникнало във Финландия, скандинавското ходене е упражнение с ниско въздействие, което включва използването на специални щеки.

Подобно на ски бягането, човек използва щеките като продължение на ръката си, за да съответстват на крачката.

Tова помага за активиране на мускулите на горната част на тялото за тренировка на цялото тяло.

Но не го бъркайте с ходене или туризъм, когато щеките се държат пред тялото ви, за да подобрите баланса.

Обратно, щеките за скандинавско ходене се държат зад вас - почти като продължение на ръката. С всяка стъпка прилагате сила към щеката, за да помогнете на тялото си да се задвижи по-бързо, да увеличите интензивността на тренировката, без да увеличавате въздействието върху ставите.

Защо е полезно?

Скандинавското ходене може да бъде добра алтернатива на традиционните форми на кардио упражнения за тези с болки в ставите или артрит.

По време на ходене щеките помагат за преразпределение на теглото и за намаляване на натоварването на ставите и увеличаване на мускулната сила.

Полезно за здравето на сърцето

Скандинавското ходене е отличен вариант с ниско въздействие за тези, които искат да подпомогнат работата на сърцето. Използването на мускулите на горната част на тялото изисква повече кръв, която се изпомпва през сърцето, като по този начин се изисква по-голямо използване на кардиореспираторната система.

Въпреки това, скандинавското ходене изглежда само леко повишава степента на изтощение, в сравнение с традиционното ходене – което означава, че не забелязвате голяма разлика в интензивността, въпреки че тялото ви работи по-усилено.

Тренировка за цялото тяло

Скандинавското ходене е насочено към мускулите на горната и долната част на тялото, което го прави отлична тренировка за цялото тяло. Както традиционното, така и скандинавското ходене използват мускули на долната част на тялото, като прасците, подколенните сухожилия, седалището и четириглавите мускули. Интересното е, че скандинавското ходене активира тези мускули по-ефективно.

В допълнение, използването на щеки помага за активиране на мускулите на горната част на тялото.

Може да подобри баланса и функционалните способности

Скандинавското ходене може да бъде по-добра алтернатива на традиционното ходене за възрастни хора. Според 10-седмично проучване, при възрастни хора се наблюдава значителни подобрения в баланса, функционалната мобилност и издръжливостта.

Освен това то е по-ефективно за подобряване на качеството на живот, динамичния баланс, мускулната сила на долната част на тялото и аеробния капацитет.

Изгаря повече калории от традиционното ходене

Скандинавското ходене може да изгори до 20% повече калории от традиционното ходене. То използва повече мускулите на горната част на тялото, което изисква по-голям разход на енергия.

Какво оборудване ви трябва за скандинавско ходене?

Освен носенето на подходящи обувки, всичко, от което се нуждаете, са специално проектирани щеки. Те са леки (около 0.250 кг) и имат малък захват с подвижни ремъци за ръце. Тези ремъци помагат да позиционирате правилно ръцете ви и предпазват прътите от падане.

При скандинавското ходене ръцете не са напълно захванати около щеката и остават предимно отворени. Докато вървите, държите прътите зад тялото си - почти сякаш ги влачите зад себе си. Ето защо наличието на правилните презрамки е много важно за правилната техника.

Освен това щеките за скандинавско ходене обикновено се предлагат с гумени и стоманени накрайници. Гумата седи върху стоманените накрайници и е идеална за плоски повърхности като асфалт. Тези накрайници могат да бъдат премахнати при неравни терени, като туристически пътеки или трева.