Ако сте опитали вегетариански бургер преди години и сте го сметнали за гумена баничка без вкус, може би сега е подходящ момент да дадете на безмесното месо още един шанс.

Вече можете да намерите растителни версии на пилешко, свинско, наденица, агнешко и дори деликатеси.

Някои дори „кървят“ като истинско говеждо месо и цвърчат по същия начин, докато се готвят.

Манията по алтернативното месо обхващат компании, като Burger King, Dunkin' Donuts, Pizza Hut. Дори KFC работи за усъвършенстването на безмесно пържено пиле.

Но какво точно е безмесното месо? И по-здравословно ли е? По-добро ли е месото на растителна основа?

Месата на растителна основа се приготвят от различни неживотински съставки, в зависимост от марката. Общите основни компоненти включват соя, грах, боб, гъби, боб мунг, пшеничен глутен, кокосово масло и ориз.

По-новите, по-подобни на месо продукти, обикновено са по-обработени и имат повече съставки, включително масла, за да им придадат сочна текстура и нишесте или целулоза, като сгъстители и свързващи агенти.

Месата на растителна основа вече не са само за вегетарианци и вегани, но се харесват и на месоядците. Компаниите поставят продуктите си в сектора с месо в магазина за хранителни стоки и създават телевизионни клипове, които показват как това „месо“ цвърчи на тиган. Така те преследват потребителите, които се наслаждават на месото, но искат да намалят консумацията му.

Безмесните меса като цяло са по-здравословен избор от говеждото, тъй като те съдържат по-малко наситени мазнини и не съдържат холестерол, плюс това са добър източник на витамини, минерали, протеини и фибри. Към някои растителни меса също се добавя витамин B12, който се намира само в животинските продукти и много вегетарианци имат недостиг.

Ако безмесното месо може да ви помогне да се придържате към растителна диета, това само по себе си може да доведе до по-добро здраве. Червеното месо не само е свързано с рак, но проучванията показват, че хората, които се отказват от месо, имат по-нисък индекс на телесна маса, по-ниско кръвно налягане, по-ниска средна кръвна захар и по-ниски нива на холестерол, и се нуждаят от по-малко лекарства за лечение на хронични заболявания, като високи кръвно налягане, диабет, сърдечно-съдови заболявания и затлъстяване.

Въпреки това, само защото е на растителна основа, не означава, че е здравословна храна. Повечето имитации на месо са силно обработени и съдържат големи количества натрий, в сравнение с традиционното говеждо месо. Освен това съдържат наситени мазнини, които представляват риск за тези със сърдечни заболявания или високо кръвно налягане.

Кое е най-здравословното безмесно месо?

За да оцените алтернатива на растителна основа, четете списъка на съставките и етикета за хранителните стойности, преди да купите. Въпреки че може да не са толкова вкусни като говеждо месо, най-здравословните меса на растителна основа обикновено имат съставки, който включва цели храни като боб и зърнени храни, по-ниски количества наситени мазнини и натрий, добавени витамини и минерали като витамин В12 или витамин D.

Проучванията показват, че растителните протеини генерират значително по-малко парникови газове, в сравнение с техните месни еквиваленти и много потребители ги харесват, защото са по-добри за околната среда.

Като цяло новите поколения алтернативни меса и заместители на месото привличат цялото внимание, но не забравяйте за тофу, темпе, гъби портобело. Фасулът и лещата са също отличен заместител на протеина - питателни, евтини и много по-устойчиви от всеки от преработените безмесни заместители на пазара днес.