Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев обяви, че е разпоредил силите на реда в страната да "стрелят без предупреждение" на фона на антиправителствените протести.

Токаев също така обяви, че "20 000 бандити" са нападнали основния град Алмати, който се превърна в епицентър на протестите, предизвикани от увеличението на цените на горивата.

Той обвини за нападението обучени в чужбина "терористи", без да предостави доказателства за това, информира BBC.

От министерството на вътрешните работи на Казахстан информираха, че 26 "въоръжени престъпници" и 18 представители на силите на реда си били убити при безредиците.

Инфлацията може да повтори казахстанския сценарий и в други държави Повишаващите се цени на храните и горивата представляват сериозни предизвикателства за развиващите се пазари

В телевизионно обръщение Токаев отхвърли искането да разговаря с протестиращите, като заяви: "Какви разговори можем да водим с престъпници и убийци?"

"Наложи ни се да се справяме с въоръжени бандити, местни и чужденци. По-конкретно с терористи. Затова трябва да ги унищожим и това ще стане скоро," каза той.

Опозиционни групи опровергаха обвиненията на властите в тероризъм.

По-рано президентът заяви, че конституционният ред в страната до голяма степен е бил възстановен.

Токаев заяви също така, че по негова молба временно в страната са пристигнали умиротворителни сили от Русия и съседни държави, за да гарантират сигурността.