Непрекъсната въртележка от постоянно променящи се пандемични ограничения през 2021 г. доведе до малко възможности за пътуване, които смелите пътешественици грабваха с удоволствие, граничещо с отчаяние.

Въпреки че Омикрон отново стеснява света ни, на хоризонта има проблясъци на надежда за 2022 г., заради които екипът на The Independent с оптимизъм избира дестинации, които да посетите през настоящата година.

Нормандски острови

Намират се в протока Ла Манш и са британско владение. Предлагат спокоен островен живот, топъл климат и възможности за потапяне в морето на всяка крачка. Заслужава си да видите и по-малките острови Олдърни, Сарк и Херм, ако държите на уединението.

Кайро, Египет

Водещото културно начинание на 2020-те години несъмнено е Големият египетски музей в Кайро, разкриващ невероятната широта и дълбочина на човешкото творчество. Със 100 000 артефакта, включително най-старата непокътната лодка в света (на малко под 5000 години), той поставя в сянка всеки друг археологически музей в света.

Зрелищната структура от архитектите Роисин Хенеган и Ши-Фу Пенг има панорамна гледка към пирамидите в Гиза. Вече се навършват 20 години, откакто е положен първият камък, а музеят може най-накрая да отвори по някое време през това десетилетие - с връзка с метрото от центъра на града, както гласят слуховете. Упорито се говори за септември 2022 г., така че се пригответе.

3000-годишен изгубен Описан е като най-голямото археологическо откритие след гробницата на цар Тутанкамон

Югозападна Турция

Ярки води, непретенциозни местни жилища, сънливи потоци и места за гнездене на костенурки се комбинират с невероятни курорти и спа хотели по крайбрежието. Ако сте достатъчно приключенски настроени, можете да извървите част от Ликийския път - 400-километров, 29-дневен крайбрежен маршрут с аромат на бор от Фетие до Анталия.

Валенсия, Испания

Валенсия носи две привлекателни титли: Европейска столица на интелигентния туризъм и Световна столица на дизайна. На всичкото отгоре градът е начело в дестинациите за отговорен туризъм, като се превърна в първия град в света, който измерва и проверява въглеродните и водни отпечатъци от туристическата си дейност.УзбекистанТази интригуваща страна е културно и исторически богата спирка на Пътя на коприната. Предлага множество интересни събития и фестивали през годината, като се планира и разширение към Държавния музей на изкуствата и Центъра за ислямска цивилизация, които ще бъдат отворени в Ташкент до края на 2022 г.

Белфаст, Северна ИрландияЧетвърти февруари - това е планираната дата за откриване на студиото на Game of Thrones в необичайната обстановка на извънградски търговски център в Банбридж, южно от Белфаст. Той ще се опита да направи средновековния реализъм на сериала на HBO това, което преживяването на Хари Потър близо до Уотфорд прави за феновете на Джей Кей Роулинг.

БутанМалкото хималайско кралство е "премиум" дестинация - с изискване за минимални разходи и туристическа организация, популяризираща го, "като туристическа дестинация в съответствие с принципите на национално щастие". През март ще отвори отново туристическата пътека Транс-Бутан, която не е приемала туристи от 60 години.

Свещена туристическа пътека в Бутан отваря за туристи след 60 годиниЗа първи път от 60 години туристи ще имат възможността да минат по пътеката Транс Бутан

Торино, ИталияТорино - добре поддържаната и естетически приятна столица на северноиталиански регион Пиемонт, може да покаже много повече от прочутата плащаница. С дълги алеи и изискана архитектура, отличителна кухня, която включва изобилие от сирена, лешници и бял трюфел, градът ена един хвърлей от планината за ски пътувания или летни преходи.

Британска КолумбияЗдравословният, изпълен с природа западен щат на Канада предлага борови гори, старинни крайбрежни градове и пешеходни пътеки с мечки за компания. Всичко това в комбинация със страхотни ястия и занаятчийски пивоварни във Ванкувър. Междувременно, можете да посетите и няколко курорта с горещи извори, както и да добавите вечери с пресни морски дарове и местни вина.