Американски стартъп иска да превърне прозорците на небостъргачите в генератори на слънчева енергия.

Ubiquitous Energy набра десетки милиони долари, включително и от производителя на прозорци и врати Andersen Corp, с които финансира разработката на бъдещите си продукти, съобщава Realtor.

Компанията проектира прозрачно покритие за прозорци, което може да преобразува слънчевата светлина в електричество. Покритието съдържа микропроводници, които свързват прозореца с електрическата мрежа, където се използва енергията.

Компанията планира да започне мащабно производство до началото на 2024 г. Очаква се соларните панели за прозорци да бъдат с около 30% по-скъпи от обикновеното стъкло.

"Ще можем да произвеждаме и слънчеви панели за подове и тавани. Можем да превърнем небостъргачите в гигантски соларни централи", казва изпълнителният директор на Ubiquitous Energy Сюзън Стоун.

По думите ѝ продуктите на компанията ще могат да се използват и в жилищните сгради.

Рекорден ръст на ВЕИ мощностите се очаква през 2021 годинаТази година по света ще бъдат инсталирани 290 гигавата нови мощности за възобновяема енергия

Прозрачността е ключова за внедряването на соларните прозорци за масова употреба. Прозорците трябва да изглеждат неразличими от традиционното стъкло, обясняват от компанията.

"Естетиката е нашата пътеводна светлина", казва още Стоун.