Храни, като люти чушки, лук, чесън и джинджифил, имат силно антибактериално действие.

Това обясни ръководителят на департамент „Природни науки“ в Нов български университет доц. Галина Сачанска в предаване на Нова телевия, посветено на храните, които помагат при COVID-19.

„При всяко едно заболяване трябва да има силна храна, но да не се злоупотребява. Задължително трябва да има местна храна и да няма режими. Да има достатъчно сън, разбира се, стоене на слънце и поемане на кислород – той е много важен”, посочи доц. Сачанска.

Диетите при COVID-19

„Рестриктивните диети категорично са вредни. Ако отворите някое списание или сайт, вътре е пълно с най-различни разнообразни диети, които ви задължават да се откажете от месото, да останете само на салати или да изключите хляба”, коментира ръководителят на департамент „Природни науки“ в НБУ.

Доц. Сачанска предупреди, че изключването на хляба може да бъде пагубно, защото особено пълнозърнестият, е много богат на важни в борбата на имунната система с коронавируса витамини. „Например – витамин Е, който играе ролята на антиоксидант, витамин А и витамин D”, допълни тя.

Чесънът и лукът

„Има доза истина, че с тях се борим с вирусите. Те са неизменна част от диетата още от хилядолетия насам”, обясни тя. Доц. Сачанска даде и практически съвети как правилно да съхраняваме чесъна и лука. Те не бива да се прибират в хладилник, защото е доказано, че антибактериалните и антивирусните компоненти в тях се синтезират само на стайна температура.



Джинджифилът и COVID-19

„Той е известен като едно от най-мощните антибактериалните растения, които се използват в азиатската кухня. Навлизането на индийските подправки в България е много полезно, защото почти всички от тях имат антибактериално действие”, посочи доц. Сачанска.

Лютите чушки, например, са силно застъпени в индийската кухня, защото температурите в страната са много високи и бързо се развиват бактериалните заболявания.

„Именно лютото е с антибактериално действие. Малко хора знаят, че в червената чушка, особено в лютите малки чушки, се съдържа много голямо количество витамин C. Ако няма дразнене в стомаха, може спокойно дневно да изяждате няколко люти чушки, съчетани вечерно време с чесън или лук. Това дава много добра защита”, обясни ръководителят на департамент „Природни науки“ в НБУ.