Потребителите на Twitter вече ще могат да представят незаменяемите токени (NFT), които притежават, като свои профилни снимки.

По този начин компанията се опитва да се включи в еуфорията около дигиталните колекционерски артикули, която избухна през последната година.

Засега функцията ще е достъпна само за потребителите, абонирани за програмата Twitter Blue, които притежават устройства на Apple, работещи с операционната система iOS. Приложението ще свързва техните акаунти в Twitter с крипто портфейлите, в които се съхраняват NFT-тата.

Twitter ще показва профилните NFT снимки като шестоъгълници, което ще ги отличава от стандартните кръгове, достъпни за останалите потребители. Кликването върху снимките пък ще показва подробности за самите токени и техните собственици.

Подобно на други технологични компании, Twitter иска да се възползва от възходящата пазарна тенденция при криптоактивите, удостоверяващи собственост върху различни дигитални елементи - изображения, видеоклипове и дори "земя" във виртуални светове, като Metaverse.

Миналата година социалната мрежа добави функционалност, която позволява на потребителите да изпращат и получават биткойни.

Продажбите на NFT-та достигнаха около 25 милиарда долара през 2021 г., според данните на пазарния тракер DappRadar, въпреки че имаше известни признаци на забавяне на растежа към края на годината.

Привържениците на тези технологии твърдят, че те децентрализират онлайн собствеността, създавайки възможности и за потребителите да печелят пари от популярни творения, а не само технологичните гиганти.

Критиците пък отхвърлят твърденията за децентрализация, отбелязвайки, че много от услугите, осигуряващи интеграцията на тези технологии, например шестте крипто портфейла, поддържани от Twitter, са подкрепени от малка група рискови инвеститори.