Изригването на подводния вулкан в Тонга, което предизвика цунами, е било стотици пъти по-мощно от атомната бомба, която САЩ пуска над Хирошима по време на Втората световна война, обявиха от НАСА.

Изригването е "заличило" вулканичен остров северно от столицата на Тонга Нукуалофа, според космическата агенция.

От Тонга заявиха, че над четири пети от населението на островната държава е било засегнато от цунамито и от падащата вулканична пепел.

Потвърдените жертви на цунамито през миналата седмица са три.

Преди изригването вулканичният остров Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай е представлявал два отделни остров с ивица земя между тях, формирана през 2015 г.

Според НАСА изригването е било толкова мощно, че новата земя е изчезнала, заедно с "големи части" от двата по-стари острова.

Вулканичната пепел, газовете и отломките от изригването се оказаха огромно предизвикателство за властите в Тонга.

След изригването имаше опасения, че водоизточници са били замърсени от дебелия слой пепел, което увеличава риска от заболявания, като холера и диария. Местните власти обаче обявиха водата за годна за пиене след направени проби в последните дни.

Фината вулканична пепел и емисиите обаче продължават да крият рискове за общественото здраве. Излагането на хората на тях може да доведе до затруднения с дишането, проблеми със сърдечносъдовата система и до раздразнения на белите дробове, очите и кожата.

Властите в Тонга обявиха, че 62-ма души на един от най-тежко засегнатите острови Манга е трябвало да бъдат преместени на остров Номука, "след като са изгубили домовете си и всичките си лични вещи".

Те обаче може да бъдат преместени отново на основния остров Тонгатапу заради липсата на храна.

Кораби и самолети с чуждестранна помощ пристигат в Тонга от края на миналата седмица, след като местните власти успяха да разчистят единственото летище на острова от пепелта, пише BBC.