Инфлацията в страната достигна 13-годишен максимум, а няма да е изключено, ако докосне и 10 процента в следващите месеци.

С рекордните близо 67 млрд. лева на депозит в банките, днес домакинствата, или поне една малка част от тях, са подготвени за идващите дни. Нулевите лихви по банковите депозити обаче карат все повече хора да търсят друг „пристан“ на парите си.

Днес ще ви представим няколко възможности за инвестиции, които, разбира се, не са препоръка за покупко-продажба на активи.

Недвижим имот

Да, цените на недвижимите имоти в момента наистина са високи. Имотите в България също така са и сред най-недостъпните в ЕС, обявиха наскоро от Евростат. Те обаче са добра възможност за инвестиции в периоди на инфлация. Експертите препоръчаха пред Profit.bg няколко възможности – инвестиции в къщи, покупка на жилища в определени квартали, а ние бихме добавили и имот на зелено от доказан строител.

Земеделска земя

Въпреки нарастването на цените на земите у нас през последните години, те все още са най-евтините в ЕС. При положение, че се ориентирате към земята, следва да имат предвид, че у нас тя е категоризирана в 10 категории. Земите от I и II категория са най-добри, а най-тези от 9-а и 10-а категория са с най-ниски качества.

Земеделската земя – една от най-добрите инвестиции в последните 10 годиниОбщо в 11 от областите на страната цената на нивите е над 1000 лева за декар

Ако обаче не разбирате от земи, пък и покупко-продажбата ви се струва сложен процес, то може да се ориентирате към родния, или чуждестранни капиталови пазари, където се търгуват достатъчно дружества, които инвестират, както в имоти, така и в земеделска земя.

Собствен бизнес

15 бизнес идеи за под 10 000 лв.Част от тях дори изискват по-малко от 10 000 лв.

Знаете ли с какво искате да се занимавате в следващите години? Ако отговорът е положителен, то отделете достатъчно време, за да станете експерт в тази сфера. Това ще ви помогне много, както при създаването, така и развитието на бизнеса ви.

Дивидентни акции

Както в световен мащаб, така и у нас има компании, които плащат дивидент, представляващ между 4-5% годишна доходност, или иначе казано - дивидентна доходност.

Капман: Насочете се към компании, разпределящи дивидентЯлъмов представи пред аудиторията търгуваните инстументи у нас и ги сравни със съседните ни държави.

Следва да имате предвид, че доходите от дивиденти у нас са облагаеми за физическите лица (5%), но не и за юридическите.

Борсово-търгувани фондове

Този вид фондове, или иначе казано ETF-и, следват представянето на даден актив или индекс. Чрез подобен вид инструменти може лесно и с ниски такси да инвестирате в основните индикатор на борсите по цял свят, включително и България, както и злато, произведения на изкуството, вода и др.

20% доходност? Няма проблемКапиталовите пазари по света изпратиха една от най-добрите години в своята история

Взаимни фондове

Това са колективни инвестиционни схеми, които инвестират активите на инвеститорите в различни активи, като по този начин се постига и известна диверсификация. Те са активно управлявани, за разлика от ETF-ите, които са пасивни, т.е. единствено следват даден актив.

В последните 2 години у нас се отчита значителен ръст на активите на управление на фондовете у нас. По последни данни те управляват близо 7.7 млн. лева, като над 2 млрд. лева са привлечени от домакинствата.

#Бонус: Изплатете/намалете дълговете си

Преди да започнете да инвестирате, може би е добре да намалите или изплатите своите задължения. Защото лихвите по кредитните карти са на нива от над 20%, а компаниите за бързи кредити чести ни налагат лихви от над 40 на сто. Милиардерът Марк Кюбан казва, че много лесно можем да постигнем доходност от 16%, като погасим задължението си по кредитната си карта. Към датата на неговото изказване, именно толкова са били лихвите по кредитните карти в САЩ.

Марк Кюбан: Ето как можете да изкарате поне 16% доходност годишноДоходността ви у нас би била 17-19%, ако следваме стратегията на Кюбан