Поделението на Facebook за криптовалути Diem Association прекратява дейността си и продава технологичните си активи на базираната в Калифорния Silvergate Capital Corp за около 200 милиона долара. Информацията беше съобщена от The Wall Street Journal, като се цитират източници, запознати с преговорите.

Meta Platforms (бившата Facebook Inc.) за първи път разкри плановете си за криптовалутата Diem, известна и като Libra преди това, през юни 2019 г. Тя бе част от усилията за разширяване извън социалните мрежи в електронната търговия и глобалните плащания.

Проектът веднага се натъкна на яростна политическа опозиция в световен мащаб. Регулаторите и законодателите се притесняваха, че Libra може да подкопае контрола им върху паричната система, да даде възможност за престъпления и да навреди на поверителността на потребителите.

Meta, която по онова време все още се наричаше Facebook, преименува своята цифрова валута на Diem, ограничи глобалните си амбиции и се съсредоточи върху Съединените щати, като обяви пускането на криптовалута, обезпечена с щатски долари (от типа на т. нар. "stablecoin").

Руската църква се отрече от биткойна Руският патриарх Кирил не е призовавал паството си да инвестира в биткойни, както се твърди във видеоклипове, разпространени в социалните мрежи, уточняват от религиозната институция


Последният удар върху криптоплановете на социалната мрежа дойде, след като директорът на отдела за финансови технологии Дейвид Маркъс, който отговаряше за развитието на Diem, напусна компанията, за да започне работа по друг проект.

Засега няма официален коментар от страна на Meta и Silvergate по отношение на сделката.

Снощи книжата на Meta PLatforms Inc. затвориха с понижение от 1.84% до ниво от 294.63 долара за брой. От началото на годината компанията загуби 12.4 на сто от пазарната си оценка, като в момента тя възлиза на 835 милиарда долара.