Регионите по света, които са подходящи за отглеждане на различни селскостопански култури, като кафе, кашу и авокадо, ще се променят драстично на фона на ускоряващите се климатични промени. Това се посочва в проучване, цитирано от BBC.

Ключовите региони, подходящи за отглеждане на кафе в Бразилия, Индонезия, Виетнам и Колумбия, ще намалеят драстично с около 50% до 2050 г. Подходящите площи за кашу и авокадо пък ще се увеличат, но за сметка на това повечето от тях ще бъдат далеч от настоящите производствени обекти, смятат учените.

Те предупреждават, че трябва да бъдат положени усилия в подкрепа на фермерите, така че да могат да се адаптират към новите условия.

Кафето е една от най-важните култури в света, не само като една от най-популярните напитки, но и като препитание за милиони дребни фермери. А в много от по-богатите държави търсенето на авокадо и кашу бележи значителен ръст през последните няколко десетилетия.

Заплахата за кафето в резултат на изменението на климата е добре документирана през последните години, но информацията за това как повишаващите се температури ще повлияят на авокадото и кашуто не е чак толкова обширна.

В това своето проучване авторите разглеждат въпроса как глобалното затопляне и променящите се нива на валежите ще повлияят на тези три селскостопански култури (кафе, авокадо и кашу) през следващите 30 години. Изследователите за първи път са включили и информация за характеристиките на земята и почвата в засегнатите региони.

Оказва се, че кафето е най-уязвимо от гледна точка на повишаващите се температури. В държавите, които генерират по-голямата част от световното производство на доминиращия сорт кафе арабика, площите, годни за отглеждане на културата, ще намалеят наполовина до 2050 г.

Топ 10 на най-скъпите кафета в светаНе всеки може да си ги позволи


Някои ключови области ще бъдат засегнати по-силно. При сценария с най-ниска температура ще има намаление от 76% в най-подходящите райони за отглеждане на кафе в Бразилия. В Колумбия те ще се свият с 63%.

В други области обаче, които в момента се намират в периферията на основното производство, условията ще станат по-подходящи, включително в Аржентина, Южна Африка, Китай и Нова Зеландия.

Според авторите на проучването обаче това не означава, че тези нови региони могат лесно и бързо да заменят сегашните ключови производители.

При кашуто картината е различна. Като цяло площите по света, които са одходящи за отглеждане на културата, ще се увеличат със 17%. Въпреки това, за някои от страните, които в момента разчитат на кашуто като ключов износ, новините не са добри. Индия може да загуби значителни области, докато в Бенин те ще намалеят наполовина при най-ниското моделирано повишаване на температурата.

За авокадото картината също е сложна, особено в най-големите страни производителки. В Мексико, най-големият производител в света, се очаква значително увеличение на подходящите площи за отглеждане на авокадо - с над 80%. За сметка на това Перу, също основен производител, може да загуби около половината от своите площи при същия климатичен модел.

Въпреки че повишаването на температурите и промените в моделите на валежите може да направят някои райони по-подходящи, авторите на доклада са загрижени, че развитието на тези култури в нови региони може да доведе до превръщането на повече гори в земеделска земя или увеличаване на инвазивните видове.