Австралия буквално плува в авокадо, благодарение на по-високата реколта и месеците, които местните изкараха в локдаун.

Преди пандемията авокадото беше смятано за символ на луксозното в менютата на кафетата и ресторантите, но днес цената му в Австралия вече е 1 австралийски долар за брой, равняващ се на 1.24 лева, спрямо 3 австралийски долара, или 3.72 лева, преди около година и половина.

Трендът за поевтиняване обаче не е временно явление и може да продължи и в следващите месеци.

„Това е само началото“, казва Джон Тайс, главен изпълнителен директор на групата Avocados Australia, откъдето прогнозират, че реколтата им тази година ще е с 65% по-висока спрямо 2020 г.

Предлагането на авокадо в Австралия се е увеличило значително през последните години, след като фермерите успяха да насадят доста повече дървета преди пандемията, за да отговорят на по-високото търсене.

Мекият климат в страната също помага за по-добрата продукция, а част от новите насаждения вече дават и първата си реколта.

Западната част на Австралия се очаква да произведе 170 000 тона авокадо до 2026 г., което е двойно спрямо нивата от 2020 г., сочат данни на Avocados Australia.

12 ползи за здравето ви от консумацията на авокадоОт защита на очите и засилване на имунната система до превенция срещу рак. Няма значение дали го хапвате на салата, в смути или дип, не може да се отрече, че авокадото е толкова вкусно, колкото и полезно


Наложените строги мерки в страната заради пандемията от COVID-19 обаче оставиха част от тази продукция без реализация.

Въпреки рекламите в национален мащаб, подтикващи австралийците да консумират повече авокадо, потреблението остава с 20% по-ниско заради наложените локдауни в страната, оставили хиляди кафета и ресторанти затворени.

Част от произведеното авокадо бързо намери нови пазари – Сингапур, Малайзия, Япония и Хонконг, където се отчита скок в търсенето на здравословни храни. Спадът на цената също прави австралийнския износ по-търсен.

По-ниските цени са радост за потребителите, но част от фермерите вече обявиха, че желаят да излязат от производството на авокадо, тъй като работят почти без печалба.

Сега местните очакват търсенето допълнително да се повиши от вдигането на ограниченията, като в Сидни наскоро излязоха от 107-дневен локдаун, а това скоро ще се случи и в Мелбърн.