Исторически мост в пристанищния град Ротердам в Нидерландия ще бъде временно демонтиран, за да се гарантира преминаването на гигантска яхта, построена за бившия изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос.

Местните власти съобщават, че съоръжението е твърде ниско, за да мине под него яхтата на милиардера, оценена на 430 млн. евро.

Мостът Конингсхафебрух, известен на местно ниво като Де Хеф, първоначално е построен през 1927 г. Това е железопътен мост и първият по рода си в Западна Европа с основен централен участък, който се повдига, за да преминава корабният трафик.

Изваден е от експлоатация през 1994 г., след като е заменен с тунел, но по-късно е обявен за национален паметник. Мостът претърпява основна реставрация от 2014 до 2017 г., след което местните власти обещават, че няма да бъде демонтиран отново, според нидерландската телевизия Rijnmond, която първа съобщава за споразумението за яхтата.

Корабостроителят Oceano е поискал от кметството на Ротердам мостът да бъде временно демонтиран, като се премахне средната му част, за да може яхтата да мине под него. Това е единственият път към морето, посочват местните власти. Разходите по демонтирането и монтирането на моста ще бъдат поети от корабостроителницата.

Яхтата Y721, която ще бъде най-голямата ветроходна яхта в света, според Boat International, се строи в Албласердам, край Ротердам. Тя трябва да се придвижи до морето през лятото, но 127-метровият плавателен съд не може да мине под моста.

На кого е новата най-голяма яхта в света?Според Auto Evolution проектът, изграждан в Oceanco, се оценява на 500 млн. долара

Ако не беше предоставено разрешение за демонтиране на моста, Oceano вероятно щеше да придвижи наполовина завършената яхта под Де Хеф и след това да приключи изграждането й на друго място.

Джеф Безос, вторият най-богат човек в света, според Bloomberg, миналата година се оттегли като главен изпълнителен директор на Amazon - онлайн гиганта за търговия на дребно, който той основава.