Хората по цял свят в момента водят битка с инфлацията.

Тази борба обаче е особено тежка в Турция, където домакинствата все по-трудно свързват двата края.

Те трябва да вземат трудни решения за това какво могат да си позволят и как да разполагат с бюджета си.

Комбинацията от нарастваща инфлация и валута, която изгуби близо половината от стойността, породи криза в страната по отношение на разходите за живот.

Годишната инфлация в Турция скочи до 48.7% през януари, след като през декември достигна 36%.

Някои икономисти обаче смятат, че всъщност, реалното повишение на цените в страната може да е много по-голямо.

"Има учени, които изготвиха технически измерител на инфлацията. Според него годишната инфлация е била близо 60% през декември. Това създава едно огромно бреме за обществото като цяло," казва пред BBC Дурмуш Йълмаз.

Той заемаше поста управител на Централната банка на Турция в периода 2006 – 2011 г., а в момента е член на опозиционната партия в страната.

Няколко дни преди данните за инфлацията да бъдат оповестени в четвъртък, президентът Реджеп Ердоган уволни шефа на статистическия институт Саит Ердал Динчер. Според местни медии решението е било породено от недоволството на президента по отношение на влошаващата се икономическа ситуация и желанието му да бъде преизбран през следващата година.

След две седмици Централната банка на Турция ще има среща, на която ще бъдат обсъдени стратегии за облекчаването на положението на домакинствата. Малко вероятно е обаче финансовата институция да използва стандартния метод за „охлаждане“ на инфлацията с повишаване на лихвите.

Това е така, защото президентът Ердоган смята, че по-високите лихви пораждат инфлация, което противоречи на конвенционалната икономическа теория.

Все повече българи пазаруват в Турция заради евтината лираБългарите пазаруват като луди, казва президентът на пазара в Одрин

Вместо това в четири от последните пет месеца той разпореждаше на централната банка да понижава лихвите. Наскоро президентът заяви, че за "известно време," хората в страната ще трябва да "носят бремето" на инфлацията.

Високите цени и поевтиняващата валута свиха сериозно бюджетите на домакинствата. Цената на червеното месо, например, е скочила толкова много, че много семейства казват, че вече не могат да си го позволят. Тези, които все още могат, купуват по-рядко или по-малки количества.

През декември поевтиняването на турската лира принуждаваше хранителните магазини да променят цените на рафтовете почти всеки ден.

Жена на име Монтоя, която учи в Истанбулския университет, казва пред BBC, че решила да отдава допълнителна спалня в жилището си под наем на туристи, за да може да плаща наема си всеки месец.

"Наистина се страхувам, когато в дома ми идва някой, когото не познавам. Живея у дома с човек, когото не познавам. Плашещо е, но няма какво друго да направя”.

Подкрепа от туризма?

Икономическата ситуация става все по-тежка за тези, които живеят в страната. Изгодният обменен курс обаче превърна Турция в привлекателна туристическа дестинация за хора от други части на света.

Преди пандемията от коронавирус през 2019 г. туризмът на страната генерира 34 млрд. долара. И въпреки че локдауните и ограниченията за пътуване се отразиха на сектора през 2020 г., той тръгна отново нагоре през 2021 г.

Посещенията на чужденци в страната скачат с 85.5%, но приходите са все още с около една трета по-ниски, в сравнение с преди пандемията.

Себнем Алтън придружава групи с туристи из страната като служител на туристическата компания Grand Circle Travel. Тя твърди, че има резервации, но възстановяването все още е крехко.

"През изминалия сезон хората можеха просто да отменят обиколките си в последната минута, а агенциите са доста гъвкави в това отношение, което е нещо ново.

По тази причина, въпреки че има резервации и всичко изглежда наистина красиво и оптимистично за предстоящия сезон, ние никога не можем да бъдем сигурни, че тези резервации ще се реализират. Затова винаги имам притеснения и мога да кажа, че не съм сигурна," казва тя.

Туризмът съставлява около 13% от БВП на Турция. Страната е била шестата най-популярна туристическа дестинация през 2019 г., според Световната търговска организация.

Дори и тогава изгодният обменен курс е бил ключов фактор за привличането на туристи.

Ако индустрията продължи да се възстановява с облекчаването на ограниченията за пътуване през тази година, туризмът може да осигури по-широки икономически ползи за Турция, смята Роджър Кели, регионален икономист в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Един от основните структурни проблеми на местната икономика е дефицитът по текущата сметка на страната, което означава, че стойността на стоките и услугите, които Турция внася, е по-голяма от тази на износа. Повечето приходи от туризъм биха помогнали за намаляването на този дефицит, казва той.

Ако имате добри приходи от туризъм, това помага за намаляването на дефицита по текущата сметка, което улеснява финансирането му и от своя страна подкрепя лирата. Това означава, че проблемът с инфлацията намалява, защото по-слабата лира подхранва инфлацията.

От тази гледна точка, ако има сравнително силен туристически сезон, това ще подкрепи лирата и ще помогне за свалянето на инфлацията, казва Кели.