Тази седмица се навършват четири години, откакто личният автомобил на Илон Мъск - Tesla Roadster, излетя в Космоса с най-мощната ракета в света, произведената от SpaceX - Falcon Heavy.

Спортният автомобил в червен цвят, в който седи манекен в скафандър на име "Звездният човек", все още е там някъде, обикаляйки около Слънцето, достигайки до орбитата на Марс, а на моменти доближавайки се и до орбитата на Земята.

Колата не е на някакво научно пътешествие. Това беше тестови полет, а от SpaceX имаха нужда от фиктивен полезен товар.

Мъск ска това да е възможно най-глупавото нещо, което можем да си представим. Затова той избира собствения си луксозен автомобил Tesla Roadster.

В понеделник колата се е намирала на около 376 млн. км от Земята и на около 321 млн. км от Марс, според проследяващия уебсайт whereisroadster.com, който използва данни на НАСА, за да следи местоположението на колата.

Автомобилът най-вероятно е все още непокътнат, казва пред CNN Business астрономът Джонатан Макдауъл, но вероятно е поразен от метеорити по време на пътешествието си през Космоса.

НАСА: Международната космическа станция ще падне на Земята през 2031 г.МКС ще продължи да работи до 2030 г., но за това е необходимо съгласието на всички партньори в проекта

През последните четири години Tesla Roadster е изминал близо 3.2 млрд. км и е осъществил близо 2.6 обиколки около Слънцето.

Колата периодично се доближава и до други небесни обекти. През 2020 г. автомобилът се доближи най-много до Марс, преминавайки на около 8 млн. км от планетата, което се равнява на около 20 пъти разстоянието между Земята и Луната.

Според данни на НАСА автомобилът е малко вероятно да прелети покрай друга планета до 2035 г., когато ще мине отново покрай Марс. След това ще мине на два пъти на няколко милиона километра от Земята през 2047 и 2050 г.

Научно издание прогнозира, че вероятността автомобилът да се сблъска със Земята в следващите 15 млн. години е около 22%. Вероятността да се сблъска с Венера или Слънцето пък е по около 12%.

Окончателната съдба на автомобила вероятно няма да е известна още милиони години. Мъск обаче заяви през 2018 г., че се надява, че хората вече ще са се установили на други планети в Слънчевата система и неговите "потомци ще могат да придърпат колата обратно и да я изложат в музей."