Всеки от нас има неща, от които се страхува в живота.

Има едно нещо за страха обаче, което трябва да се помни: това е естествeна, човешка реакция при сблъсъка с нещо непознато, предизвикателно или несигурно.

Затова съветът да “бъдем безстрашни!” е толкова ужасен.

Да се опитваш да бъдеш безстрашен, когато правиш нови неща, е като да се опитваш да не се смееш на смешен виц — невъзможно е. Натали Коугън е уелнес коуч, а работата й е да помага на хората да осъзнават и преодоляват страховете си.

Тя разкрива пред CNBC трите най-чести страхове, които, според нея, пречат на хората да постигат успехи и как те могат да бъдат преодоляни:

Страхът от провал

Когато човек се захваща с нещо ново, няма начин да знае дали ще успее. Ако обаче се фокусирате постоянно върху всички неща, които може да се объркат, ще разполагатe с по-малко умствена енергия, която да вложите в постигането на вашата цел.

За да преодолеете този страх, може да се свържете с вашето “по-голямо защо” — или с усещането за цел зад това, което правите. Запитайте се: как работата по това предизвикателство ми помага да израсна или да се доближа до целта ми?

Вашата идея за стартъп може да запълни нужда в дадена индустрия, например, докато в същото време ви даде свободата да сами да определяте работното си време.

Как може това предизвикателство да промени живота на някого? Проучвания показват, че когато възприемем начин на мислене, насочен към това как нашите действия могат да облагодетелстват другите, тогава сме по-издръжливи и мотивирани.

Три съвета за по-добър сън, дори и ако сте стресираниОчаквателното сънно безпокойство настъпва, когато човек не може да спи в нощта преди някакво важно събитие на следващия ден

Страхът, че не сме достатъчно добри

Този страх може да звучи като “Тази работа изисква много комуниационни умения, а аз не съм добър в това” или “Никога няма да работя в тази компания. Те наемат само хора, завършили престижни университети.”

Тайната за преодоляването на този страх е да редактирате своите мисли. Запитайте се: тази мисъл вярна ли е? Може би се страхувате, че ще се изложите на важна презентация, а колегите ви ще ви съдят. Обикновено, когато правите това, научавате, че вашите мисли са оцветени от склонността на мозъка ви към негативизъм, а не се основават на факти.

Какво получавам, като вярвам в това, че не съм достатъчно добър? Да кажем, че наскоро са ви повишили в работата и сте убедени, че няма да знаете как да се справят с новите отговорности. Тази нагласа ще ви окуражи ли да дадете най-доброто, на което сте способни?

Разбира се, че не. След като осъзнаете това, помислете за това какво можете да направите, за да подобрите шансовете си за успех? Това би могло да бъде посещението на онлайн курс или получаването на съвет от ментор.

Страхът да не разочароваме другите

Никой не иска да бъде човекът, който разочарова, особено някого, на когото се възхищава и уважава. Хората, които наистина ги е грижа за вас обаче, не са съдии, които очакват да дадат оценка на вашето представяне. Вместо това те искат да видят как успявате, дори и ако това означава да опитвате много пъти.

Важно е също така да отделите време, за да разберете себе си, да определите целите си и какво означава успехът за вас. По този начин е по-малко вероятно да се вманиачавате по мнението на други хора за вас или по очакванията, които мислите, че те имат за вас.