Френска пивоварна започна да използва водорасли с естествен пигмент, за да направи бирата си синя.

Бирата с марката Line е резултат от сътрудничеството между фирма, която иска да популяризира водораслите като хранителна добавка, и близката крафт пивоварна, която търси начин да направи своите напитки по-атрактивни, съобщава Ройтерс.

"Бирата се продава добре и предизвиква огромен интерес и любопитство", казва Себастиен Фербеке от компанията производител Hoppy Urban Brew.

Синият оттенък се дължи на спирулината - водорасло, което се отглежда в басейни от компанията Etika Spirulina в Северна Франция. Едноклетъчните организми съдържат фикоцианин, на който се дължи и синята разцветка. Той се добавя към бирата в процеса на нейното варене.

Бирата Line има вкус на хмел с леки плодови нотки, като единствената следа от добавените водорасли е отличителният цвят. Те не променят вкусовите ѝ качества по никакъв начин.

Как се изхранват 10 млрд. души и защо насекомите ще влязат в менюто ни?Населението на света може да достигне 10 милиарда души до средата на настоящия век. А това означава, че битката за осигуряване на прехраната на толкова много хора ще трябва да се води на няколко фронта

Ксавие Деланои, чиято ферма доставя спирулината, казва, че пивоварната е намерила точните съставки и пропорции, които се харесват на клиентите.

По думите му, между октомври и декември миналата година са продадени 1500 бутилки синя бира, а пивоварната сега се готви да увеличи производството, за да отговори на нарастващото търсене.