Закупуване на определени количества електрическа енергия, които да се ползват от общини, болници и социални учреждения обмислят в Министерството на енергетиката. Това съобщи министърът на енергетиката Александър Николов, цитиран от Българското национално радио.

Той прогнозира, че след падането на мораториума върху цените на тока и парното на регулирания пазар няма да има поскъпване на електроенергията за бита.

По думите Николов, предоставянето на определени предварително закупени количества електроенергия за общини, болници и социални учреждения, е сред средносрочните мерки за помощ от страна на държавата:

"Дали ще е държавно дружество или не, предстои да се анализира с Министерство на финансите", каза още енергийтият министър.

МАЕ: Цените на електроенергията ще останат високи за дългоСветът е изправен пред дълъг период на скъпа енергия и високи нива на вредните емисии, прогнозират от Международната агенция по енергетика


Той определи като временно решение наложения мораториум върху цените на тока и парното за битовите потребители.

"Няма индикации, няма натиск върху системата за повишаване на цената на електроенергията за битовите потребители. Не мисля, че следва да се спекулира към момента с тази тема и мисля, че трябва да се даде време и "въздух", образно казано, на новия състав на КЕВР да прегледа всички възможни механизми, с които разполага", каза Александър Николов.