Нов спад в двуседмичната заболеваемост от COVID-19 отчита Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

1302.51 заразени на сто хиляди души население са регистрирани към 15 февруари при 1360.65 за предходния ден.

За първи път, откакто цялата карта се оцвети в тъмночервено по този показател, един регион излиза от тази зона и влиза в червената.

Кърджали е първата област, която се оцвети в червено, което означава регистрирани под 500 заразени с коронавирус на 100 хиляди души.

Кърджали беше и последният регион, който се оцвети в тъмночервено – с над 500 заразени на 100 хиляди души, припомня Darik News.

Картата на епидемичната обстановка по региони обаче все още е в червения Трети етап, като се очаква да остане такава и в следващите пет дни.

Единствено Южният централен Регион 4 се очаква да премине в жълтия Втори етап.

COVID-19: Експерти прогнозират нов пик на петата вълнаПовече са и случаите на деца с коронавирус

Картата на епидемичната обстановка разделя страната на пет региона, като във всеки от тях се следи развитието на пандемията. Сред един от факторите са определяне на етапа, в който се намира даден регион, е заетостта на интензивните легла за болни с COVID-19.

Според новия План за справяне с COVID-19 именно заетостта на интензивните и леглата за лечение на пациенти с неусложнена форма на COVID-19 е сред факторите за налагане на противоепидемични мерки. Друг фактор, който здравните власти следят, е натовареността на здравната система на седмична база и 14-дневната заболеваемост от COVID-19.