Сънят е изключително полезен за телата и имунната ни система, но често се случва да пренебрегнем позицията, в която спим.

Ако се събуждате уморени или с болки, може да е време да я промените.

Bright Side представя различните позиции на сън и техните плюсове и минуси.

Ембрионална поза

Това е най-популярната поза на сън и има основателна причина. Не само е удобна, но също така помага при болки в долната част на гърба. Подходяща е както за бременни, така и за хъркащи. Уверете се обаче, че тялото ви е отпуснато или рискувате да се събудите с болки.

Настрани

Спането на една страна е подобно на ембрионалната поза, но краката ви не са вдигнати към гърдите. Тази позиция намалява хъркането и киселините, като е чудесна за храносмилането.

Но има някои недостатъци. Може да причини известна скованост в раменете и стягане на челюстта от страната, на която спите. Ако спите настрани, трябва да го правите на лявата страна, тъй като спането надясно може да увеличи киселините и киселинния рефлукс. Поставянето на възглавница между краката ще подравни бедрата и ще намали болката в долната част на гърба.

Какво ще се случи с тялото ви, ако започнете да спите без одеяло?Повечето от нас не могат да си представят сън без топло одеяло

По гръб

Спането по гръб предлага най-много ползи за здравето, тъй като предпазва гръбнака ви и може да облекчи болката в тазобедрената става и коленете. То поддържа тялото ви в равномерно положение, което намалява ненужния натиск върху гърба и ставите. За допълнителни ползи добавете възглавница зад коленете, за да поддържате естествената извивка на гърба.

Разбира се, има някои потенциални недостатъци на тази позиция. Спането по гръб може да бъде трудно за хъркащите или страдащите от сънна апнея. Също така може да бъде неудобно за хора с болки.

По корем

Спането по корем изобщо не е най-полезната поза. Въпреки че може да намали хъркането и да помогне на хората със сънна апнея, то причинява болки в гърба и шията. Също така носи стрес върху ставите, което да ви накара да будите уморени. Ако искате да облекчите болките в гърба, може да опитате да поставите възглавница под долната част на корема.