В малък италиански град с население от около 1765 души живеят 10 столетници.

Виторио Лай отпразнува 100-ния си рожден в град Пердаздефогу на остров Сардиния по-рано този месец, а Пиуча Лай, която носи същата фамилия, но не е близка негова роднина, ще отпразнува 100-ния си рожден ден на 20 февруари, пише UPI.

Сардиния е едно от петте места в света с най-висока концентрация на столетници. На острова живеят средно по 33.6 души на възраст над 100 години на всеки 100 000 жители.

Пердаздефогу попадна в новините през 2012 г., когато семейство Мелис бяха сертифицирани от Световните рекорди на Гинес като най-възрастните братя и сестри в света - общо 9 на брой.

Консолата Мелис, най-голямата сестра в семейството, държеше рекорда за най-възрастен жител на града. Тя почина на 108 години през 2015 г.

Българските градове с най-много столетнициНай-малко са в Северозападна България - Видин, Монтана и Враца. В София пък са 69 души, но ако се вземат брой столетници на 100 000 души население, то столицата ни се нарежда на четвърто място в това отношение


Учените, които са изследвали града, казват, че чистият въздух, активният начин на живот и здравословното хранене вероятно допринасят за високата концентрация на столетници.

„Присъствието на 10 столетници потвърждава изключителното дълголетие на жителите на Пердаздефогу и издига летвата още по-високо“, казва Луиза Саларис, която е професор по демография в университета в Каляри.